1 av 2
Barngrupperna kommer inte att bli mindre i framtiden i Gävle. Foto: Leif R Jansson / Scanpix
2 av 2
Åsa Wiklund Lång är ordförande för barn- och ungdomsnämnden. Foto: Sveriges Radio
Gävle

Kommunen backar igen

1:33 min

Trots vallöften om minskade barngrupper i förskolan så tvingas nu Gävle kommun att backa igen. I alla fall om det förslag som innebär att barn- och ungdomsnämnden tvingas göra besparingar på 89 miljoner kronor går igenom.

Förslaget säger att barn- och ungdomsnämnden från och med nästa år och tre år framåt ska göra besparingar på 89 miljoner kronor. Det motsvarar 200 anställda under samma fyraårsperiod.

– Vi ser att om vi får en minskad budget och måste prioritera hårt så är frågan om vi kan fortsätta den ambitionshöjning som vi har. Då måste vi lägga alla besparingar inom grundskolan och med det resultat som skolinspektionen har givit oss så känns det inte rimligt att tänka så. Skolinspektionen beskriver fler bekymmer inom grundskolan än inom förskolan, säger socialdemokraten Åsa Wiklund Lång som är ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

"Inget svek"
Under tre valrörelser i rad så har Socialdemokraterna lovat att minska barngrupperna i förskolan, men hittills har de inte lyckats. Men Åsa Wiklund Lång tycker inte att det är ett svek om kommunen nu tvingas backa ännu en gång.

– Självklart är det så att barngruppers storlek har betydelse för kvalitén men eftersom arbetssätten ute i förskolorna i dag är så annorlunda än för tio år sedan så blir det fel om vi bara pratar decimaler. Jag ser det inte som ett svek utan vi måste bredda debatten och se vad det handlar om, säger hon.

Evelina Davidsson
evelina.davidsson@sverigesradio.se

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista