1 av 4
Polisavspärrningarna på Granbergshöjden i Bollnäs. Foto: Emil Lundberg/Sveriges Radio
2 av 4
Foto: Emil Lundberg/Sveriges Radio
3 av 4
Polisavspärrningen på Granbergshöjden. Foto: Emil Lundberg/Sveriges Radio
4 av 4
Polisavspärrningarna på Granbergshöjden. Foto: Emil Lundberg/Sveriges Radio
Bollnäs

Barrikaderad man gav upp frivilligt

6:12 min

Den man som barrikaderade sig i sin lägenhet på Granbergshöjden har gett upp frivilligt. Strax efter klockan 18 kunde han omhändertas och föras till sjukhus. De boende i området kunde därefter återvända till sina bostäder.

En stor polisinsats pågick under dagen sedan mannen, som enligt polisen skulle omhändertas, låst in sig i sin lägenhet. Polisens första medlingsförsök misslyckades.

Det ryktades under eftermiddagen om att mannen skulle vara beväpnad. Polisen vidtog därför extra säkerhetsåtgärder när man närmade sig mannen.

– Det går så mycket rykten om att man sett den här mannen med vapen men det är inget som vi påträffat när vi träffat mannen tidigare, men vi kan inte utesluta det och måste lyssna på vad allmänheten har för känsla och det är därför vi har tagit till ett större avspärrat område intill fastigheten, sa Mikael Hedström vid Gävleborgspolisen.

Behöver de boende i området vara oroliga?

– Nej, som vi bedömer det just nu så är mannen inne i lägenheten och har inte riktat någon aggressivitet utåt så nu gäller bara att vi får upp en bra förbindelse till mannen och kan föra samtal med honom.

En samlingspunkt upprättades under eftermiddagen för boende i området som på grund av avspärrningarna inte kunde komma fram till sina bostäder. Samlingsplatsen låg vid Granbergshöjden 24 B.

Under dagen kallades medlare och förstärkning från Stockholm till Bollnäs, men polisens första medlingsförsök misslyckades alltså.

Mannen vägrade att ta emot den mobiltelefon som skulle föras in till honom, varpå polisen i stället försökte att kontakta honom med hjälp av en av hans anhöriga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista