Maria Vallström har lett forskningscirkeln. Foto: Anna Molin / Sveriges Radio
Vi Gävleborgare

Gemenskap med bruksanda

Bruksanda behöver inte vara något negativt, utan den har i många fall skapat en stor gemenskap bland bybor. Det har ett tiotal personer i byarna i Söderhamns kommun kommit fram till i en ny forskningsrapport.

– Vi försökte bryta ner bruksandabegreppet. Det har ju ofta använts som ett skällsord och vi ville ta reda på hur det egentligen låg till i praktiken med passiviteten och bolagets inblandning i samhället, säger forskaren Maria Vallström som har lett cirkeln.

Och nu kan forskningscirkeln stoltsera med en ny rapport om bruksanda. Deltagarna har mestadels kikat på Ljusne, där industrin tidigare varit stor men nu förlorat sin roll och grunden som samhället vilat på.

– Något som är ofrånkomligt är ju att bolaget ofta hade ett finger med i till exempel husmorsskolan, delar av idrotten och i kyrkan.

Maria Vallström säger att ordet bruksanda till stor del har haft en negativ laddning, men under forskningsarbetet har hon mött en annan syn på ordet.

– Det var nästan en väckelsekänsla att få höra människor berätta positiva sidor av bruksandan, att man hade en väldig sammanhållning och ett slags skyddsnät.

Hur kan man ha nytta av den här rapporten nu?

– Jag tror att man har nytta av att någon faktiskt har funderat på hur det konkret såg ut förr, och så kan en del naturligtvis tycka att det är kul att läsa om tider som man själv har varit med om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".