Det råder olika meningar om hur förskolan bäst ska skötas. Foto: Hasse Holmberg / Scanpix
Gävle

"Battle" om förskolan

"Oppositionen och majoriteten har en battle"
1:57 min

Gävle kommun vill spara 89 miljoner kronor på skola och förskola från och med nästa år och tre år framöver. Detta skulle bland annat innebära att kommunen tvingas backa om löftet att kommunen ska minska barngrupperna i förskolan.

– Vi i oppositionen och majoriteten har en battle kan man säga, ett slag om antalet barn i förskolan. Vi vill sätta ett tag på 15 barn men ordförande Åsa Wiklund Lång tycker det är fel sätt att resonera, säger Eva Stenberg Jäderberg är moderat och gruppledare för oppositionen inom barn- och ungdomsnämnden som inte vill spara några pengar alls.

Det förekommer ett slag om hur många barn per barngrupp som ska finnas i Gävles förskolor. På den ena sidan av slagfältet står oppositionspolitikerna, med moderaten Eva Stenberg Jäderberg i spetsen, och stampar. Och på den andra sidan ställer majoritetspolitikerna upp sig med socialdemokraten Åsa Wiklund Lång som general.

Grunden för framtiden
Och mitt däremellan står barnen, förskolepersonalen och föräldrarna.

– Det här är våra barn och det handlar om alla barn i kommunens utveckling och den grund vi lägger för framtiden, säger AnnaCarin Söderhielm, engagerad förälder.

89 miljoner kronor, lika mycket som 200 anställda under tre år, så mycket vill kommunledningen spara in. Något som bland annat skulle innebära att man inte har råd att fortsätta att minska barngrupperna på Gävles förskolor.

Spara eller effektivisera
Men tillbaka till slagfältet. De bägge politiska kombattanterna Eva Stenberg Jäderberg och Åsa Wiklund Lång har olika strategier för att vinna slaget om väljarna. Oppositionen säger att inga pengar alls ska sparas och majoriteten väljer effektivisering som vapen.

– Vi använder inte de pengar vi har i dag på ett effektivt sätt och då måste vi göra något med de pengar vi har i dag, säger socialdemokraternas Åsa Wiklund Lång.

Evelina Davidsson
evelina.davidsson@sverigesradio.se

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".