1 av 3
Madeleine Karlberg VILL ha sommarjobb. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio
2 av 3
Riksdagsledamoten Elin Lundgren vill öppna dörren till arbetsmarknaden. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio
3 av 3
"Man måste ha kontakter" för att få jobb, konstaterar William Wessling. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio
Gävleborg

"Inför en sommarjobbsgaranti"

1:49 min

Tusentals gymnasieelever och niondeklassar slåss just nu om sommarjobben. Konkurrensen slår ut de flesta och därför föreslår nu Socialdemokraterna en statligt finansierad sommarjobbsgaranti som ska ge också unga utan kontaktnät chansen till ett första jobb.

Arbetsviljan är mycket större än tillgången på jobb, något som de sommarjobbssökande andraårseleverna Madeleine Karlberg och William Westling på Vasaskolan i Gävle redan bittert har fått erfara.

– Det är jättesvårt. Jag försökte jättemycket förra året, men det gick inget bra alls. Jag gick runt till arbetsgivarna med mitt CV, men det var inte ens någon som brydde som om att ringa tillbaka, berättar Madeleine Karlberg.

Skolkamraten William Wessling har liknande erfarenheter.

– Man måste ha kontakter eller satsa på väldigt intensivt jobbsökande. Det känns litet hopplöst och jag har inte lyckats få något jobb ännu, säger han.

Föreslår sommarjobbsgaranti
Många är alltså kallade men få utvalda, något som socialdemokraterna nu vill ändra på med en statligt finansierad sommarjobbsgaranti för alla nior och gymnasieelever.

Det skulle ge också unga utan kontaktnät en chans säger riksdagsledamoten Elin Lundgren som i ett utspel tillsammans med riksdagskollegan Raimo Pärssinen föreslår att ungdomar ska garanteras tre veckors sommarjobb.

– Ett sommarjobb betyder jättemycket för ungdomar. Det är ofta deras första kontakt med arbetslivet och ger både referenser och en chans att få känna på vad det innebär att ha ett arbete, säger Elin Lundgren.

Nynäshamnsmodellen ska exporteras
Förebilden till sommarjobbsgarantin återfinns i Nynäshamn där kommun och näringsliv samarbetar för att generera jobb - 40 procent av jobben skapas i offentlig sektor och 60 procent i den privata sfären. Den modellen vill socialdemokraterna exportera till alla kommuner med hjälp av riktade statsbidrag.

Många jobb behövs
För att ge alla jobb behövs 200.000 jobb i landet som helhet. I Gästrikland är det 3000 unga som ska sysselsättas och i Hälsingland nästan lika många. Förra sommaren utannonserades bara omkring 1000 sommarjobb i Gävleborg, men samtidigt finns det betydligt fler jobbmöjligheter och om ungdomarna får byta av varandra kan jobben ändå räcka. Det säger Robert Sivars Karlsson, ungdomsansvarig vid Arbetsförmedlingen i Gävle.

– Erfarenheten visar att det bara är en tredjedel av jobben som utannonseras. Det betyder att vi har minst 3000 jobb att ta till i Gävleborg och därmed är också socialdemokraternas vision fullt genomförbar, menar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista