1 av 4
Stor polisinsats med förstärkningsvapen och förhandlare från piketpolisen i Stockholm. Foto: Christian Höijer / Sveriges Radio
2 av 4
Polisen tar bort avspärrningarna. Foto: Christian Höijer / Sveriges Radio
3 av 4
Polisens insatschef Markus Danielsson. Foto: Christian Höijer / Sveriges Radio
4 av 4
Karin Andreae bor på Granbergshöjden. Foto: Christian Höijer / Sveriges Radio
Bollnäs

Efter massiv polisinsats - mannen gav upp

2:54 min

Den 48-årige man som hade barrikaderat sig i en lägenhet på Granbergshöjden i Bollnäs gav upp vid sex-tiden i går kväll. En massiv polisinsats med bland annat en piketstyrka från Stockholm på plats jobbade under hela dagen innan mannen överlämnade sig själv till polisen.

– Det var inga problem alls. Han öppnade och kom ut, säger Markus Danielsson, insatschef på Gävleborgspolisen.

Varför gav han plötsligt upp efter en hel dag?

– Det kan jag inte svara på, men vi fick skaplig kontakt med honom, säger han.

Dramat började tidigt på förmiddagen
Klockan var halv tio på måndagsförmiddagen när polisen anlände till den 48-årige mannen på Granberg, strax söder om centrala Bollnäs, för att genomföra en så kallad handräckning. Mannen lider sedan länge av psykisk ohälsa och när inte sjukvårdens personal har fått kontakt med honom under några dagar så blev det ett polisärende.

Mannen vägrade att komma ut och eftersom han dömts för allvarliga våldsbrott tidigare, bland annat knivskar han två poliser i Bollnäs 1991, så beslutade polisen att var extra försiktiga. Först och främst evakuerades flerfamiljshuset på Granbergshöjden, sen kallades ett massivt polisuppbåd till platsen med förhandlare från Gävleborgspolisen och senare under eftermiddagen också förhandlare influgna med helikopter från piketpolisen i Stockholm. Totalt fanns ett 30-tal poliser på plats, flera av dom med tunga förstärkningsvapen och skyddsvästar.

– Vi hade uppgifter om att mannen kunde vara farlig och då tog vi det säkra före det osäkra. Vi gjorde stora avspärrningar och tillförde mycket polispersonal. Det var ju inte så roligt för de boende där men vi anser att vi var tvungna till det, säger polisens isatschef Markus Danielsson,

När fick ni klart för er att den här personen var ensam i lägenheten?

– Det fick vi inte förrän vi utförde en husrannsakan. Det kunde ju ha varit fler där.

Påverkade det också polisinsatsen?

– Ja, helt klart, säger polisens insatschef Markus Danielsson.

"Det hade inte behövt ta så lång tid"
Karin Andreae bor på Granbergshöjden och tillhörde dem som evakuerades från sina boenden under dagen:

– Det känns bra på ett sätt, men jag tycker att polisen hade kunnat göra det här lite smidigare. Det hade inte behövt ta så lång tid, och med all uppmärksamhet...människor som åker hit för att titta på det här. Det tycker jag är en katastrof. Att titta på när en annan människa sjukdom.

Vad är det som du tycker att polisen har gjort fel då?

– Man hade kunnat skjuta in en rökbomb så hade man fått ut honom redan i morse.

Polisens insatschef Markus Danielsson:

– I slutändan kan man använda sådana metoder, men nu var vi ju inte där. Vi gick framåt steg för steg och nu gick det ju bra, säger han.

Inte misstänkt för något brott
Trots den stora insatsen var 48-åringen så sent som igår kväll inte misstänkt för något brott. Däremot var han omhändertagen av polisen för vidare transport till sjukvården. Han läkare Lars Andersson fanns på plats i polishuset i Bollnäs och bekräftar att han är i behov av vård:

– Ja, han var väl ganska trött och visste inte riktigt var han var.

Vad kommer att hända med honom nu då?

– Man kommer att vårda honom i Hudiksvall och ge honom medicin, säger mannens läkare Lars Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista