1 av 2
I dag finna provisoriska sittplatser framför planen. Foto: Karin Eurenius / Sveriges Radio
2 av 2
Stefan Skalman, vd för Glysisvallen. Foto: Karin Eurenius / Sveriges Radio
hudiksvall

Glysis ansöker om läktarbygge

2:03 min

Glysisvallen AB i Hudiksvall har ansökt om att få bygga en läktare framför sin konstgräsplan. Tanken är att den ska locka mer publik till matcherna och rymma 500 personer.

– Dels är det för att man ska kunna spela seriematcher här, och behovet är stort för föreningarna att kunna serva publik med sittplatser, säger Stefan Skalman, vd på Glysisvallen.

I dag står det några träbänkar och en byggnadsställning framför planen där åskådarna får sitta. Tanken är att den nya läktaren ska byggas i samma stil som ishallen i trä och med välvt tak. Den ska mäta 50 meter och vara mellan sex och åtta meter hög. Men när Glysisvallen lämnade in ansökan om bygglov tidigare i år, blev det avslag.

– När vi började titta på ärendet såg vi att detaljplanen inte medgav det här, att man kunde bygga läktare alltså. Det var bara mindre förrådsbyggnader som var möjliga att bygga. Därför avslog vi ansökan, säger Lennart Westberg, plan- och bygglovschef på Hudiksvalls kommun.

Varför ingår inte en läktare i en detaljplan för en fotbollsplan?

– Det var förmodligen nåt man inte tänkte på på den tiden man gjorde detaljplanen.

Men det är inte bara kommunen som opponerat sig mot förslaget. Även boende i området har protesterat mot den nya läktaren eftersom de tycker att den stör utsikten ner mot Lillfjärden.

Trots det så har Glysisvallen lämnat in en ansökan om att få ändra detaljplanen, något som kommunen nu ska ta ställning till och ta fram ett förslag som de boende får tycka till om.

Stefan Skalman tror att det finns en fotbollspublik i Hudiksvall och att intresset kommer att öka om man får en ny läktare.

Varför måste läktaren vara så stor?

När man bygger så är det för framtida behov, i dag kanske man skulle kunna klara sig med en för 300 personer men om man går upp i serien så är det för litet. Då kostar det mer att bygga ut, säger han.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista