Emma Eriksson är en av tre friidrottare från länet som är högaktuell för Paralympics i London som startar 29 augusti. Här får hon pris av Söderhamns kommunalråd Sven-Erik Lindestam för sina insatser på friidrottsbanan. Foto: Christian Höijer / Sveriges Radio
Söderhamn

Emma i hoppform

"Det blev svenskt rekord"
1:46 min

29 augusti startar Paralympics i London och för Gävleborgs del är tre längdhoppare högaktuella för den svenska landslagstruppen. En av dem är Emma Eriksson som i helgen visade rekordform när tävlingen Niklas Minne avgjordes på hennes hemmaplan i Söderhamn.

– Det blev svenskt rekord i längdhopp vid tio-tiden i morse, berättar Emma Eriksson.

Inte illa...

– Nej, verkligen inte.

Hur långt hoppade du då?

– 4.83.

Och du kommer att tävla i stora mästerskap framöver - berätta!

– Jag håller på att kvala in till Paralympics och vi får hoppas at jag kommer med, säger Emma Eriksson.

Hon har stärkt sina chanser
I i sommar avlöser idrottsfesterna varandra. Först Fotbolls-EM i juni, sen OS i London med start i juli och så, i slutet av augusti, är det dags för handikappidrottens olympiska spel - också det förstås i London.

Och även om inte Emma Eriksson är klar för Paralympics, så lär rekordhoppet i lördags ha stärkt hennes chanser tror friidrottarnas förbundskapten Magnus Olsson från Bollnäs.

– Ja, hon går framåt hela tiden. Hon är en av dem som går bäst just nu och ändå har hon inte toppat formen än, säger han.

Tre längdhoppare har chansen
Förutom Emma Eriksson så är också klubbkamraten från Söderhamns IF, Victoria Karlsson högaktuell, liksom Per Jonsson från Bollnäs. Men vägen till London är både lång och snårig, berättar Magnus Olsson.

– Nu fram till den 23 maj får de prestera resultat och jaga A- och B-gränser. Sedan ska IPC - internationella förbundet - dela ut kvotplatser till Sverige. Och kvotplatserna får vi klart den 20 juni, så den svenska truppen är klar 25 juni efter att förbundet har haft sitt möte.

Vad har de här för chanser att hävda sig på Paralympics?

– Ja, om man nu blir uttagen till Paralympics då har man medaljchans, och alla de här tre har det anser jag som förbundskapten, säger friidrottarnas förbundskapten Magnus Olsson från Bollnäs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".