Här på parkeringen överfölls kvinnan. Foto: Sofia Forell/Sveriges Radio
Nordanstig/Sundsvall

"Machetemannen" åtalas för mordförsök

1:46 min

I dag åtalas den 33-årige så kallade machetemannen som 15 mars först knivskar en kvinna i Sundsvall och sedan under vild flykt söderut på E4:an dessutom kapade en minibuss efter att ha kört av vägen norr om Harmånger.

I bussen fanns elever och lärare från Naturbruksgymnasiet i Nyköping som under knivhot tvingades ut av mannen under stor dramatik.

– En minibuss stannade och skulle hjälpa mannen och då hotade han föraren med macheten och tvingade ur passagerarna och föraren ur bilen och tog bilen. Så småningom körde han av vägen igen och kunde gripas, säger kammaråklagare Michael Dahlberg som i dag åtalar mannen som misstänkt för en lång rad våldsamma brott.

Många åtalspunkter
-- Försök till mord, olaga hot, tillgrepp av fortskaffningsmedel grovt brott, grov vårdslöshet i trafik, djurplågeri och våld mot tjänsteman, berättar Michael Dahlberg.

Skulle hugga en läkare
Allvarligast är mordförsöket på kvinnan på en parkeringsplats i Sundsvall som skedde av slump. 33-åringen har enligt åklagaren erkänt att egentligen köpt macheten för att hugga ihjäl en läkare han var arg på, men att mordplanen sedan slog slint.

– Han berättar att han hade huggit den här kvinnan. Läkaren kom inte och då fick han ett infall och högg kvinnan istället.

Stor rättspsykiatrisk undersökning väntar
33-åringen hann alltså denna våldsamma dag också med att dödshota ännu en man i Sundsvall, köra livsfarligt, knivhota minibusschauffören, knivhugga Hunden Simba som blev kvar i minibussen samt till sist i arresten i Hudiksvall misshandla en polisman. Om den psykiskt labile mannen kan straffas går emellertid ännu inte att avgöra, säger Michael Dahlberg.

– Det har ju gjorts en liten sinnesundersökning, och den rekommenderar att det ska genomföras en stor rättspsykiatrisk undersökning, och det är ju den som kommer att avgöra, säger kammaråklagare Michael Dahlberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista