Här ska den nya läktaren byggas. Foto: Karin Eurenius / Sveriges Radio
Hudiksvall

Protester mot läktarbygge

1:39 min

I morse kunde vi berätta om den nya läktaren som Glysisvallen Ab vill bygga i Hudiksvall. Tanken är att locka fler till fotbollsmatcherna, men de boende i området protesterar mot det planerade bygget.

– Jag tycker inte de ska bygga så högt. De kan ju bygga 3-4 meter...det måste ju räcka! säger Ewa Ljung som bor i ett av husen på Solbacka.

Den ska ju bli 6-8 meter hög. Vad tycker du om det?

– Det tycker jag är lite för högt. Det är ju synd om de som bor längst bort...de ser ju inte så mycket!, säger hon.

"Man ser inte Lillfjärden"
Den planerade läktaren är för hög tycker en del av de boende här på Solbacka i Hudiksvall.

När man står mellan lägenhetshusen i tegel från 50-talet ser man rakt ner mot Lillfjärden.

Men nu är de boende alltså oroliga för att deras utsikt ska skymmas av den mellan 6 och 8 meter höga läktaren som Glysisvallen planerar att bygga framför sin konstgräsplan.

I en protest till kommunen föreslår man att läktaren ska vara lägre. Men Lennart Westberg som är plan- och bygglovschef i Hudiksvall vill inte kommentera protesterna:

– Jag vill inte föregå prövningen av detaljplanen. De får ju möjlighet att framföra sina synpunkter under planskedet när vi går ut i samråd igen. Sedan får vi ta ställning till deras åsikter.

Oroliga får tycka till
De boende kommer alltså få tycka till om ett så kallat samrådsförslag som kommunen lägger fram. Någon tidsplan för det är inte klar än men Lennart Westberg hoppas att det kan bli klart före semestertiderna.

På Solbacka finns en liten godisaffär som ägs av Ibrahim Khalil. Han har hört talas om att det planeras för en läktare men hoppas att det nya bygget inte ska innehålla någon kiosk.

– Det är bra för mig om de inte öppnar någon kiosk där.

Är det många åskådare som kommer till dig och handlar?

– Ja, de handlar mycket, säger Ibrahim Khalil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista