1 av 2
Halima Ali är född i Somalia men kom hit som elvaåring. Foto: Privat
2 av 2
På Murgårdsskolan vill man bli bätte på att informera om kvinnlig omskärelse. Foto: Fernando Arias
Gävleborg

Viktigt med information om omskärelse

2:09 min

Kvinnlig omskärelse är ofta ett dolt problem i det svenska samhället. Och flera kvinnor och flickor i Sverige har genomgått en omskärelse. Nu vill Murgårdsskolan i Sandviken bli bättre på att informera om problemet.

När Halima Ali kom till Sverige för elva år sedan var hon redan omskuren:

– Om jag kommer ihåg rätt så sa man: "om en kvinna inte är omskuren, så är hon inte ren", säger 21-åriga Halima Ali.

Hon fortsätter att berätta att det finns en stark tradition av kvinnlig omskärelse i Somalia:

– Man brukade säga att ingen man ville ha en kvinna som inte var omskuren.

Enligt världshälsoorganisationen finns det i dag mellan 100 och 140 miljoner kvinnor och flickor som genomgått omskärelse av olika grad i världen. Halima Ali har omskurits på det lindrigaste sättet.

– Det är ett brott mot människan. För det är en mänsklig rättighet att kunna bestämma över sin kropp.

Två fall till domstol
Förutom Somalia är omskärelse vanligt exempelvis i Eritrea, Etiopien, Sudan och Egypten. Men här i Sverige är det straffbart att utföra eller se till att någon omskärs.

Fram till och med 2010 har 46 fall polisanmälts i Sverige, varav två gått vidare till domstol. I båda domstolsfallen gäller det flickor som åkt tillbaka till Somalia och där utsatts för en omskärelse på uppdrag av en familjemedlem.

"Skolor måste informera"
På Murgårdsskolan i Sandviken vill man bli bättre på att informera föräldrar och elever om riskerna och lagstiftningen kring sådana ingrepp.

– Alla vuxna har ett ansvar. Det kan vara en vuxen utanför skolan som får misstankar och även där behöver man komma ut med information, säger skolsköterskan Annelie Pettersson på Murgårdsskolan.

De flesta bedömare och forskare håller med om att det finns ett mörkertal av flickor i Sverige som riskerar eller redan har utsatts för kvinnlig omskärelse. Däremot är man oense om hur stort eller litet det mörkertalet egentligen är.

Enligt skolsköterskan Annelie Pettersson har man aldrig varit med om att en kvinnlig elev utsatts för omskärelse på skolan. Men det hindrar ju inte att man informerar om det, säger hon:

– Där de här barnen finns, måste man hitta ett sätt att komma ut med information.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista