Logga från Rio Bio:s facebook-sida
Ockelbo

Digitalt hot mot biograf

"Får vi inte ihop pengarna måste vi lägga ner"
0:46 min

Biografen Rio i Ockelbo måste skaffa fram en miljon kronor till teknisk utrustning om den inte ska läggas ned. Nu har biografen beviljats 300 000 kronor i EU-bidrag - men mer pengar behövs. 

Biograf-föreståndaren Jan Söderström säger att många små landsortsbiografer fått det tufft i den nya digitala världen.

– Kan man inte jaga fram en miljon blir det ju en nedläggning av de små biograferna för det finns ju ingen ekonomi i att driva en liten biograf. Det här görs ju ideelt av en förening, och det är därför som vi kan ha en biograf i Ockelbo, säger han.

Vad är drömmen för Rio Bio i Ockelbo dom du fick önska?

– Det är att vi klarar av finansieringen att gå över till digitalt och utifrån det kunna utveckla biografverksamheten. Få bra filmer i rätt tid osv. Och så går det ju att köra sport, konserter, opera och allt möjligt, säger Jan Söderström.

Och ytterligare ekonomisk hjälp kan vara på väg. Nästa vecka beslutar kommunstyrelsen i Ockelbo kommun om att också de ska ge ett bidrag på 300 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".