1 av 2
Foto: Ingvar Karmhed / Scanpix
2 av 2
Göran Ekblom. Foto: Emil Lundgren / Sveriges Radio
Hudiksvall

Harmånger kämpar för ny mack

1:46 min

Allt fler bensinmackar på mindre orter runt om i länet läggs ned. Senast i raden var macken i Harmånger utanför Hudiksvall som stängdes i början av maj. Det ställer till problem främst för de som är beroende av maskiner och fordon i yrkeslivet.

– Närmaste mack är ju i Jättendal, ungefär åtta kilometer bort. Och där måste vi tanka tills vi har hittat en annan lösning, säger Kristina Holmgren som är lantbrukare i Harmånger.

Hur påverkar det er? Är det ekonomiskt eller att det tar tid?

– Det är ju bägge delarna. Dels går det ju diesel när man kör fram och tillbaka till Jättendal och så tar det ju tid med traktor.. särskilt med lastmaskin, säger hon.

Ett bensinbolag har visat intresse
Sedan beslutet kom att bensinmacken skulle läggas ned har en grupp jobbat intensivt för att orten ska ha ett lokalt tankställe även i framtiden. Med i den gruppen är företagaren Göran Ekblom. Han berättar att han kontaktat flera bensinbolag, och att ett har visat intresse:

– De är på väg upp för att träffa oss på onsdag eftermiddag eller torsdag och vi har tittat på en placering av en mack och det är vid restaurangen ovanför Outlet-butiken. Vi har också varit i kontakt med kommunen och miljökontoret och de har gett ett muntligt ja till placeringen.

Det kan också bli en egen byamack
Ett annat alternativ som kan bli aktuellt är att anlägga en egen byamack på orten så som gjorts med framgång i Jättendal och Stocka. Den skulle isåfall finansieras av invånarna själva genom att de får köpa andelar.

Hur är intresset från de boende för att gå in med andelar?

– Det är ett stort intresse. Jag fick 200 svar på 900 enkäter som vi delade ut. Och många är beredda att köpa andelar, säger Göran Ekblom.

Hur ser du på att det kan bli tal om att driva en mack i egen regi och köpa andelar i den?

– Vi är positiv till det, absolut!, säger lantbrukaren Kristina Holmgren.

Lovar om mack
Göran Ekblom, som senaste veckorna lagt ner mycket tid på att hitta en lösning på mackproblemen, han kan nu ge ett löfte till ortsborna.

– Bensinmack blir det, oavsett form!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista