Blank vs de Maré. Foto: Martin Hult och Tomas Groop / Sveriges Radio
Gävle

Blank vs. de Maré

1:50 min

En maktkamp har blossat upp mellan kommunledningen i Gävle och revisionskollegiet som kontrollerar att kommunen följer lagar och regler. Enligt Gävles socialdemokratiska kommunalråd Carina Blank lägger sig revisorerna i de politiska besluten för mycket.

– Jag vill nog påstå att kommunrevisionen i dag också är en del av den politiska makten, säger Carina Blank.

Hur menar du?

– Om en styrelse fattar beslut i god ordning ska en kommunrevision i sak inte ha andra uppfattningar om vilka beslut man fattar, säger hon.

Blank ger exempel
Som exempel tar Carina Blank upp revisorernas senaste kritik mot att Björn Ryd får för hög arbetsbeslatning och för hög lön när han sitter som VD i tre av kommunens försäkringsbolag. Det är medvetet och helt korrekt styrelsebeslut säger Carina Blank.

– Ja, det är det. Vi har fattat beslut om det.

Tidigare har revisionen kritiserat kommunalrådets Furuviks-finansierade studieresor till USA, vilket lett till att Carina Blank polisanmälts för mutor och bestickning. Hon förnekar att det påverkat hennes syn på kommunrevisionen, men tycker ändå att kritiken framfördes på fel sätt.

– Det kommunrevisionen skulle ha gjort det ögonblick de tyckte att vi hade varit föremål för något som gäller mutor och bestickning var att de skulle ha anmält det till polisen, och inte gjort en revisionsrapport.

Men kärnan i din kritik mot kommunrevisionen det är att de lägger sig i de politiska göromålen...

– Ja.

"Vi gör det vi ska"
Revisorskollegiets ordförande Gunilla de Maré har emellertid ingen förståelse för kommunledningens kritik. Vi gör vad vi är satta att göra, säger hon.

– Vi har skydlighet att granska och uttala oss innan det blir bekymmer.

Men vilka är det då som ska bestämma...är det revisorskollegiet eller de folkvalda politikerna?

– Vi bestämmer ingenting (skratt) vi bara avger en rapport. Sedan är det fullmäktige som tar beslut.

Vilket är då ditt råd till Carina Blank?

– Lyssna i tid innan det går för långt.

Har det gjort det nu då?

– I vissa fall har det gjort det, säger Revisorskollegiets ordförande Gunilla de Maré.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista