Björn Helander från Naturhistoriska riksmuseet skakar ett örnägg, som visar sig sakna levande innehåll. Foto: Lena Nordlund/Sveriges Radio
Gävleborg

Havsörnens ägg mystiskt döda

1:46 min

Havsörnarna ses som en framgångssaga i kampen mot miljögifter - från att nästan ha varit utrotade på 1970-talet har de med mångårig aktiva insatser i Projekt Havsörn numera blivit många fler. Men allt är inte löst - utmed södra Norrlandskusten är flera ägg döda utan att forskarna förstår varför.

– Det här är vad vi brukar kalla ett rötägg, säger Björn Helander från Naturhistoriska riksmuseet om ett skvalpande ägg utan levande innehåll.

Han har inventerat örnbon i höga träd i snart 50 år och vet mer om hur de svenska havsörnarna mår än någon annan. I den tall Björn Helander just firat sig ner från har häckningen misslyckats, de två äggen i boet skvalpade bara o innehöll inga levande ungar.

Så var det nästan alltid på 1960 och 1970-talet, men sedan dess har havsörnarna återhämtat sig efter decennier av intensivt arbete, bland annat med att lägga ut giftfri örnmat.

Men längs kusten från Gävlebukten och upp mot Härnösand ser det sämre ut. Där lägger havsörnarna inte lika många ägg och nästan varje bo innhåller minst ett okläckt dött ägg, något man inte ser i resten av Sverige.

Vad det beror på kan forskarna inte svara på. PCB- och DDT- halter är inte högre i de här örnarna än längre söderut i Sverige. I en ny avhandling har Ulrika Nordlöf vid Stockholms universitet undersökt deras halter av bromerade flamskyddsmedel och dioxiner och hittar ingen skillnad där heller. Kanske skulle det kunna vara någon sammantagen effekt, spekulerar hon...

–- Jag är fascinerad över de här fåglarna överhuvudtaget flyger, för det är så mycket höga halter av allting, i och med att de är högst upp i näringsväven, säger Ulrika Nordlöf.

Men det skulle också kunna vara något helt nytt miljögift, som vi inte alls har känt till tidigare, enligt Björn Helander.

– Vi tror kanske att det är den mest sannolika förklaringen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista