Lina Reda, Tony Bergman, Gabriel Saad, och Sabrina Tallberg, klass 4 på Brynässkolan, deltar i GD/Gif-olympiaden. Foto: Karin Eurenius / Sveriges Radio
Gävle

Fyror laddar för olympiad

1:49 min

I morgon är det dags för GD/GIF-olympiaden på Gunder Häggstadion i Gävle. Klasser från årskurs 3-6 deltar och på schemat står löpning, längd, kula och stafett.

Just nu laddar 167 klasser och totalt 2602 barn för tävlingen som pågår i helgen. På onsdag kväll är dags sedan dags för finaler.

Lina Reda går i fyran på Brynässkolan. Hon ska vara med i bland annat kulstötning.

– Vi har ju provat och stöta kula och springa och så, säger Lina Reda.

Har ni tränat länge?

– Nej, vi har tränat en dag. Men jag har tränat själv också.

Gjort tävlingströjor
Inför olympiaden är det många förberedelser som ska hinnas med. Fyrorna på Brynässkolan har jobbat på kvällstid och gjort tröjor som dom ska tävla i.

– Vi har svarta tröjor målat med röd-rosa färg. Och så står det Brynässkolan. Vissa har skrivit sina namn också, säger Tony Bergman.

Tema: Schysst kompis
Redan på invigningen kommer den första kraftmätningen. Då bär alla klasser sina speciella skyltar och den bästa skylten i varje årskurs vinner ett pris.

Årets tema för både skyltarna och tävlingen är schysst kompis. Sabrina Tallberg berättar vad det betyder för henne.

– Att vara snäll. Även om någon ramlar så säger man ändå typ "bra gjort", säger hon.

– Förra året ramlade jag och de sa att det var ingen fara. Det kändes bra, för det var ändå roligt fast vi bara kom tvåa, säger Tony Bergman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista