Pessinkivargen i Galvenreviret utanför Bollnäs. Foto: Hans Nordin
Hälsingland

Galvenvarg återfunnen

1:38 min

Den varghanne som invandrat från Ryssland och hållit till i Galvenreviret i Hälsingland har inte synts till på länge. Men nu uppger Naturvårdsverket att vargen hittats igen.

Hannen, som varit försvunnen i ett års tid, kom in i landet 2007 och etablerade sig tillsammans med en hona i det så kallade Galvenreviret i Hälsingland. Där fick de valpar tre år i följd.

Honan försvann 2010 och strax därefter även hannen. Nu har analyser av spillning visat att han etablerat ett nytt revir, norr om det gamla, tillsammans med en ny hona.

– Vi vet inte när paret bildades. Alltså vet vi inte om de parat sig i år, säger Ruona Burman, samordnare för viltfrågor på Naturvårdsverket.

Intressant nog är att den nya honan är avkomma till en annan rysk varg från ett revir i Kynna i Norge. Om det nya paret får avkomma blir deras valpar följaktligen till tre fjärdelar ryska, genetiskt sett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista