Framtidens vårdpersonal ska säkras genom att satsa på vårdcollege. Foto: Scanpix / Erik G Svensson
Gävleborg

College ska säkra framtida vård

"Jobbar med få bort stämpeln låglönearbete"
2:04 min

Behovet av vård och omsorg kommer öka stort inom de närmaste åren. För att möta utvecklingen har flera så kallade vård- och omsorgscollege bildats runt om i Sverige.

Bland annat på grund av de stora pensionsavgångarna kommer behovet av personal inom vård och omsorg växa inom de närmaste åren. Samtidigt har intresset för gymnasiets omvårdnadslinjer varit alltför svalt för att ekvationen ska kunna gå ihop.

– Dessutom vet man att antalet gymnasieelver som är födda på nittiotalet har minskat rejält. Så man kommer att få ett ganska stort gap över länet och över landet i de här sektorerna, säger David Norman, projektledare vård- och omsorgscollege i Gävleborg.

Öka samarbete med arbetsgivare
Här i Gävleborg har därför alla omvårdnadsutbildningar satsat på att bli certifierade som vård- och omsorgscollege. Collegekonceptet innebär att man certifierar befintliga gymnasieutbildningar. Det gör man bland annat för att utbildningarna ska ha bättre samarbete med framtida arbetsgivare, men också för att locka fler elever till utbildningen.

– Eftersom vi har en elevminskning över hela länet med ungefär 30 procent under en treårsperiod, så kan vi nu bibehålla antalet sökande och andelen sökande pojkar. Det är de målsättningar vi har, säger David Norman.

"Behöver höja statusen"
Det är både fackförbund och arbetsgivare som ligger bakom certifieringen, bland annat jätteorganisationen Sveriges kommuner och Landsting. Men frågan är om en certifiering verkligen är tillräckligt för att möta det vårdbehov som kommer att finnas i framtiden.

Hur ska ni lyckas locka fler folk till de här sektorerna bara genom en certifiering?

– I vårdbranschen handlar det mycket om att höja statusen, att jobba med att få kanske få bättre genusperspektiv, men framför allt att få bort den här stämpeln av ett låglönearbete. Det handlar mycket om att jobba med undersköterskornas kompetens och få dem att växa i sina arbetsplatser, säger David Norman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".