1 av 2
Carina Blank och Gunilla de Maré i kommunpolitisk träta. Foto: Martin Hult och Tomas Groop / Sveriges Radio
2 av 2
Revisorerna pressar den politiska majoriteten konstaterar Inger Källgren Sawela. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio
Gävle

Fullmäktige bäddat för debatt

1:36 min

I morgon ska kommunfullmäktige i Gävle godkänna kommunens årsredovisning och bevilja kommunledningen ansvarsfrihet för 2011. Det samtidigt som kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande Carina Blank utlovar kritisk debatt om att de neutrala kommunrevisorerna försöker skaffa sig politisk makt.

Revisorerna har i praktiken blivit oppositionspolitiker som allt för ofta utnyttjar sin neutrala ställning till att försöka påverka de politiska beslutens innehåll, anser Carina Blank. Hon efterlyser nu därför en debatt i fullmäktige om hur kommunledningen och kommunrevisorerna ska förhålla sig till varandra.

- Jag menar att revisorerna vill gå in och styra i politiken. Jag tycker att det är fel, samtidigt som det inte är min sak att kritisera revisorerna. Därför vill jag nu i fullmäktige väcka frågan om revisorernas roll, säger hon.

Revisorerna avvisar kritiken

Gävle kommuns revisionskollegium med ordförande Gunilla de Maré i spetsen tycker emellertid att Carina Blank är på helt fel spår. Revisorerna intar strikt politisk neutralitet, lämnar enhälliga utlåtanden och försöker inte påverka de politiska besluten så länge de inte bryter mot lagar och regler, menar hon.

- Vi lägger oss definitivt inte i politiken och jag förstår inte hur Carina Blank kan uttala det på det sättet. Det är helt fel, säger Gunilla de Maré.

Bäddat för debatt

Därmed laddas det för strid i fullmäktige i Gävle på måndag. Kommunalrådet ifrågasätter revisorerna, samtidigt som revisorerna pekar på allvarliga brister i kommunens årsredovisning.

I revisionsrapporten för 2011 finns varningar för en skenande kommunal kostnadsutveckling, men också kritik mot tillsättningen av VD-posterna i tre kommunägda försäkringsbolag i vilka Carin Blank själv sitter ordförande. Kommunrevisorerna tycker att Björn Ryd får både för hög arbetsbelastning och en allt för hög lön när han sitter som VD i samtliga tre bolag.

Anfall bästa försvar

Den här dystra läsningen är också anledningen till att Carina Blank nu angriper kommunrevisorerna. Det hävdar Inger Källgren Sawela, moderat oppositionsråd i Gävle.

- I revisionsrapporten för 2011 får Gävles politiska majoritet och kommunalrådet Carina Blank väldigt mycket kritik. Att då påstå att revisorerna ägnar sig åt oppositionspolitik kan vara ett sätt för Carina Blank att försvara sig, säger hon.

Ett trängt kommunalråd

Enligt Inger Källgren Sawela är kommunstyrelsen ordförande Carina Blank pressad av kommunrevisorernas obarmhärtiga genomlysning av Gävles kommunala affärer:

- Hon är litet trängd. Dels på grund av de stora ekonomiska frågorna som majoriteten inte har någon styrning på - men också när det gäller mer speciella, kontroversiella frågor som hon får stå till svars för, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista