150 anställda i Gävle berörs när Cloetta stänger fabriken. Foto: Staffan Mälstam/Sveriges Radio
gävle

Nytt hopp för Cloettas anställda

1:44 min

De anställda på Cloettas Läkerolfabrik i Gävle hoppas fortfarande att företaget ska dra tillbaka sitt nedläggningsvarsel. Nu har en extern löntagarkonsult granskat företagets nedläggningsplaner.

– Jag tycker att Cloetta borde lyssna på oss, de borde lyssna på svenska medborgare. De borde låta företaget vara i fred. Det är ett företag som genererat vinst och folk har jobbat för dem, säger livsmedelfackets klubbordförande Wellington Ikoubase.

De senaste turerna kring nedläggningen handlar om att facket anlitat en löntagarkonsult som granskat Clotettas planer. Löntagarkonsulten ska ge en neutral bedömning av nedläggningsplanerna och enligt livsmedelsfacket föreslår utredningen flera åtgärder.

– De ska hitta nya marknader, försöka sälja och ta in mer pengar in i koncernen istället för att försöka göra snabba pengar och lägga ner och göra folk arbetslösa, säger Wellington Ikoubase.

Nu har en ny låga av hopp tänts för oss anställda säger Wellington Ikoubase och tillägger att löntagarkonsulten även hade synpunkter på hastigheten i flytten.

– Även om de ska lägga ner ska de inte göra det så hastigt. Utan sakta så att varumärkena inte går i graven. Men man kna inte hindra dem att flytta om de gärna vill det.  

Nu ska löntagarkonsultens förslag granskas av fackklubbar på andra fabriker runtom i Europa för att sedan slutgiltigt lämnas över till Cloettas lednning. Till syvende och sist är det företagslednignen som bestämmer om man ska ta hänsyn till förslagen eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista