1 av 2
Gävle kommun vill satsa på fritidshemmen. Foto: Jack Mikrut / Scanpix
2 av 2
Carina Blank presenterade Gävle kommuns ekonomiska ramar på fritidshemmet Tellus. Foto: Joacim Lindwall / Sveriges Radio
Gävle

Gävle satsar på fritidshem och orkestern

2:11 min

Fritids, idrottsanläggningar, symfoniorkestern, gator och parker - det är vinnarna när Gävle kommun i dag presenterade de extrasatsningar som kommunen tänker göra dom följande fyra åren.

Vår reporter Joacim Lindwall fanns på plats på Gävle kommuns presskonferens i Andersberg och träffade kommunalråd Carina Blank som berättar om satsningarna.

– Vi tycker att det är viktigt att vi höjer upp statusen på fritidshemmen och sätter därför 15 miljoner kronor i tre år, säger hon.

Hela budgeten är på 1,5 miljard inom barn- och ungdomsförvaltningen, vad räcker 15 miljoner per år under fyra år till?

– Jag tror att 15 miljoner ändå är 15 miljoner och att den särskilda uppmärksamheten när man pekar med en riktad satsning är viktig för den verksamheten.

Varför väljer ni att satsa på just fritidshemmen?

– Fritidshemmen bedriver en väldigt bra pedagogisk verksamhet som kompletterar det som är grundskolans uppdrag och det är viktigt i de lägre åldrarna att det blir riktigt bra.

Satsning på Symfoniorkestern
Utöver satsningen på fritidshemmen så väljer Gävle kommun att satsa på kultur- och fritidsförvaltningen och Symfoniorkestern som får 1 miljon kronor om året under en fyraårsperiod. Och Carina Blank säger att den verksamhet som bedrivs inom orkestern och inom kulturvärlden är viktig för Gävles identitet och varumärke.

-- Vi ser att hela Kultur- och fritidsförvaltningen verksamhet är viktig för vårt varumärke men framförallt för Gävleborna.

Räcker de här pengarna för att rädda kvar orkestern?

– Den behöver inte räddas. Den behöver fortsätta växa och utvecklas och de har en bra verksamhet. Om Kultur- och fritid har en ram som räcker så kommer de att se till att Symfoniorkestern kan utvecklas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista