1 av 3
Enigt Johan Lannsjö skulle kommunen spara många miljoner på förslaget. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
2 av 3
Johan Lannsjö vill att kommunen satsar på surfplattor. Foto: Tomas Groop / Sveriges Radio
3 av 3
Johanna Öberg går i NV2A på Vasaskolan. Foto: Tomas Groop / Sveriges Radio
Gävle

Skrota datorerna - köp surfplattor

1:38 min

Skrota de klumpiga och dyra elevdatorerna på gymnasiet och ersätt dem med smidiga och billiga surfplattor i stället. Det föreslår matte- och fysikläraren Johan Lannsjö på Vasaskolan i Gävle som lämnat ett medborgarförslag som han tror kan spara många miljoner åt kommunen.

– Förslaget går ut på att man skulle köpa in surfplattor istället för datorerna som man nu köper in, säger Johan Lannsjö.

Hur kan en enkel surfplatta ersätta en dator?

– Man kan göra det mesta, skulle jag vilja påstå, och de är väldigt behändiga att ha med sig. Problemet i dag är att många elever inte har med sig datorerna. De ligger i skåpet eller är hemma.

Men den stora poängen med ditt förslag, vad är det?

– Det är att kommunen skulle kunna spara väsentligt mycket pengar. Mellan tummen och pekfingret kanske 30 miljoner skulle jag vilja påstå, säger han.

"Använder inte skoldatorn"
Att köpa surfplattor är en jättebra idé tycker många av Gävles dryga 1000-talet gymnasieelever som redan tröttnat på sina gratis men klumpiga elevdatorer. Mycket bättre då att satsa på det senaste säger gymnasieeleverna Eliot Rask och Johanna Öberg på Vasaskolan i Gävle.

– Jag använder inte skoldatorn eftersom den tar så lång tid att starta. Sedan om man bara har den på en lektion så orkar man inte släpa den till skolan och tillbaks, säger Johanna Öberg.

Du tycker det är en toppenidé?

– Ja, en jättebra idé.

"De är ju redan här"
Och i dag får alltså kommunfullmäktige avgöra om idén är värd att utreda vidare. Kommunens IT-avdelning har faktiskt redan startat en förstudie om surfplattornas möjligheter berättar AnnCatrin Johansson vid utbildningsförvaltningen i Gävle.

– De är ju redan här i viss utsträckning.

Så du tror på idén?

– Som ett komplement så absolut. Men kanske inte för alla istället för bärbara datorer, men det får vi se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista