Älvkarleby

Asylboende känner sig trygga i Marma

1:47 min

När asylboendet i Marma öppnade för snart sex månader sedan var en del Marmabor oroliga för bland annat ökad brottslighet. I morse kunde vi berätta att antalet anmälda brott har ökat, men enligt polisen kan ingen av de asylsökande kopplas till något av brotten.

– Man kan inte gissa vad som händer i morgon men jag tror inte att det är någon fara för Marmaborna, säger Yegana Nasirzade som jobbar som assistent på asylboendet.

Enligt henne så har de blivit bra bemötta av Marmaborna. Folk hejar och är nyfikna säger hon. Och när vi går runt i trappuppgångarna stöter vi på flera asylsökande som säger samma sak. Inne i en tvårummare delar sju personer på sängplatserna. En av dem är Zoyrshoh från Tajikistan.

– Vi har inte märkt av något. När vi fiskar så kommer folk fram till oss. De hjälper oss och promenerar med oss, säger han.

Och så pekar han på sin son som ligger och sover bredvid oss, och säger att han vill tacka för hans barn kan sova tryggt här, utan att behöva vara rädda.

På parkeringen utanför boendet står Luan som har kommit hit från Albanien. Han tittar ner mot förskolan. En del föräldrar var oroliga för barnens säkerhet när de fick höra att det skulle flytta in främlingar så nära förskolan. Och det pratades om att hyra in vakter. Men enligt personalen har ingenting hänt. Jag frågar Luan varför han tänker om att folk blir oroliga när såna som han som kommer hit?

– De borde inte vara det. Kanske är det för att de inte känner oss. Kanske är det för att det var lugnt här innan vi kom, som de tror att vi ska ställa till problem, säger han.

Tomas Magnusson
thomas.magnusson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista