Nu ska skolan spara samtidigt som den måste bli bättre. Foto: Fernando Arias
Gävle

Skolan ska spara sig bättre

"Ekvationen är konstig"
1:37 min

Skolinspektionen slog för någon månad sedan ner på Gävles skolor på punkt efter punkt - kvaliteten är alldeles för dålig. Nu måste den kommunala grundskolan skärpa till sig rejält, kräver politikerna. Samtidigt som skolan också ska spara miljontals kronor.

– I ena handen har man skolinspektionens rapport och i andra handen ska man spara nästan 90 miljoner och man behöver inte vara Einstein för att förstå att den ekvationen verkar lite konstig, säger grundskoleläraren Birgitta Nordlund.

Just nu går nästan 10.000 elever i Gävle kommuns skolor. En fjärdedel av dem saknar fullständiga betyg när de går ut grundskolan. Men det vill politikerna nu ändra på. Förskolan nedprioriteras för att man ska kunna satsa på skolan. Men det räcker ändå inte - också skolan måste spara pengar.

Ser möjligheter att effektivisera
Socialdemokraten Åsa Wiklund Lång är ordförande för barn och ungdomsnämnden och trots oron från lärarhåll ser hon effektiviseringsmöjligheter inom skolan.

– Väldigt ofta kan man göra förbättringar inom den verksamhet som man har men om det blir allt för stora pengar så är det klart att jag känner en oro för att det får negativa konsekvenser, säger hon.

Åsa Wiklund Lång säger att det framför allt är inom administration och kringverksamhet som man ska spara pengar, något som inte berör undervisningen enligt Åsa Wiklund Lång.

Allsvensk retorik
Men grundskoleläraren Birgitta Nordlund förstår inte hur man ska spara sig till bättre resultat. Och hon tar hjälp av idrottens värld för att beskriva den situation som skolan står inför för.

– De vill att ni ska spela i allsvenskan men har ni fått tillräckligt bra fotbollsskor? Kanske gräsplanen är lite gropig, omklädningsrummen lite skabbiga. Och för övrigt är det så att min lagledare har massa annat att göra än att leda laget och jag ska ta hand om klubbens ekonomi och vara materialförvaltare också. Ungefär så ser det ut i skolan i dag, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".