Asylboendet i Marma. Foto: Tomas Magnusson/SR.
Älvkarleby

Marmaborna vill lära känna de asylsökande

2:06 min

De boende i Marma är kritiska till att Migrationsverket inte underlättar för de asylsökande och ortsbefolkningen att mötas. Man efterlyser också mer personal och tolkar på plats. Men det är inte aktuellt menar Lena Mineur som är handläggare på Migrationsverket.

– Tanken med det här ankomstboendet är inte att folk ska integreras. Det här är folk som befinner sig precis i början av sin asylprocess, säger Lena Mineur.

Skulle inte det vara ett sätt att minska folks rädsla för det nya?

– Migrationsverket har inga organiserade möten. Vill man möta folk på asylboendet så är det bara att gå in och knacka på, säger Lena Mineur.

Alldeles intill det gula trevåningshuset där de asylsökande bor, ligger den gamla skolan som nu används som ungdomsgård. Här har pensionerade läraren Kjell Grönberg försökt ordna så att ungdomarna i Marma och de som kommer nya får mötas. Och han säger att träffarna har varit populära, men nu har han har varit tvungen att sluta.

– Det blev för mycket folk, så därför kör vi själva numera. Vi har inte plats och ledare till att ta emot så många, utan migrationsverket skulle behöva satsa på mer personal här, säger Kjell Grönberg.

Kjell Grönberg säger också att språksvårigheterna har satt käppar i hjulen för folk som vill mötas. Han tycker att migrationsverket borde ha tolkar på plats. Och många jag träffar runt boendet i Marma säger att språket är ett problem. Eva Falk stannar till med sin cykel.

– Det här är språksvårigheter all beror på. Det är sällsynt att någon av dem kan prata engelska. Och försök och göra sig förstådd på deras språk, då kan man vifta med armar och ben och det blir ingen ordning ändå. Det är jobbigt, säger Eva Falk.

Men att anställa tolkar eller utöka personalen på boendet det kostar för mycket säger Lena Mineur på migrationsverket. Och hon ser också ett annat problem.

– Jag förstår om folket i Marma vill träffa våra asylsökande. Och samtidigt så kanske inte våra asylsökande vill umgås eller träffas. De kanske har nog att göra med sig och sitt, bara att de har kommit till Sverige och hinna komma i ordning, säger Lena Mineur.

Om det finns folk som är intresserade av att träffas då?

– Det skulle man kunna tänka sig. Jag vet bara inte hur man skulle arrangera något sådant, säger Lena Mineur.

Tomas Magnusson
thomas.magnusson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista