Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
Gävleborg

Miljöfarliga båtmotorer kan förbjudas

1:41 min

Ett förbud mot tvåtaktsmotorer av den gamla sorten på fritidsbåtar kan komma att införas framöver. Motorerna släpper ut betydligt större mängd farliga kolväten i svenska vatten än hela den svenska yrkestrafiken, enligt flera undersökningar.

Erik Eklund, chef för fartygstekniska enheten på Transportstyrelsen, hoppas och tror att det införs ett förbud mot dessa motorer.

– Jag kan inte se något annat. Samhället i dag kan inte tillåta att man släpper ut så mycket olja i vattnet, säger han.

Fram till för bara några år sedan tillverkades nästan bara de mer miljöovänliga tvåtaktsmotorerna som fortfarande dominerar på svenska fritidsbåtar och eftersom en båtägare sällan byter motor är det fortfarande omkring 200.000 gamla tvåtaktsmotorer i drift i Sverige. Nästan en tredjedel av alla fritidsbåtar har därmed en tvåtaktsmotor av den gamla sorten.

Motorerna beskrivs som mycket ineffektiva och miljöovänliga.

– Jag tror att det är väldigt många båtägare som inte förstår att de häller ut en tredjedel av sitt bränsle rakt ut. Det handlar mycket om medvetenhet eller förståelse för vad man faktiskt gör, säger Erik Eklund.

Många båtägare är också omedvetna om att det finns ett alternativt, betydligt miljövänligare drivmedel till de gamla tvåtaktsmotorerna, så kallad alkylatbensin. En tvåtaktsmotor som drivs med alkylatbensin släpper bara ut tio procent av de giftiga kolväten som annars läcker ut.

Trots miljöfördelarna är det bara ungefär fem procent av ägarna till tvåtaktsmotorer som tankar alkylatbensin. Båtägarna anger som främsta skäl att drivmedlet är för dyrt och för svårt att få tag i, enligt en undersökning som Transportstyrelsen gjort.

Myndigheten öppnar däremot för att ett alternativ till totalförbud för den gamla sortens tvåtaktsmotorer skulle kunna vara att ställa krav på att de drivs med alkylatbensin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista