Facebook. Foto: James H Collins / Scanpix
Hudiksvall

Röjd petas från kommunalt uppdrag

1:15 min

Fredrik Röjd blir kvar som rektor och platschef på förvaltningshuset i Svågadalen efter de kontroversiella uttalanden han gjort på Facebook – däremot petas han som ansvarig för landsbygdsutvecklingen i kommunen.

– Efter att ha hört mig runt i Svågadalen där han jobbar att jag känner att han fortfarande har stöd från nämnden och personalen i den enhet han ansvarar för, säger Bengt Friberg, kommunchef i Hudiksvalls kommun.

Ångerfull efteråt
"Örfilar är väldens mest framgångsrika metod" skrev Fredrik Röjd på sin Facebook och kallade det i efterhand för "satir". Men många i hans omgivning – däribland arbetsgivaren Hudiksvalls kommun – har sett allvarligt på det hela. Och Röjd var ångerfull när han kommenterade saken här i P4 Gävleborg.

– Jag har gjort ett stort misstag och det är att jag gick in och provocerade. Jag har gjort helt fel och det är något jag ångrar bittert, sa han då.

"Förståelse för dem som inte har förtroende för honom"
När Bengt Friberg vägt samman alla fakta så klarar sig Fredrik Röjd kvar med en skriftlig tillsägelse. Kommunchefen säger sig ha pratat med en hel del personer i Röjds omgivning men många anser att han inte kan sitta kvar som rektor och platschef i Svågadalen.

– Jag har full förståelse för dem som inte har förtroende för honom längre och av det skälet har vi lyft av det ansvaret för landsbygdsutveckling som han har haft där han har jobbat mot kommunstyrelsen och jag ser inte att det finns förutsättningar för att fortsätta med det uppdraget, säger Bengt Friberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista