Hudiksvalls tingsrätt. Foto: Magnus Hansson Sveriges Radio
Hälsingland

Färdtjänstchauffören nekar till brott

1:42 min

I dag genomfördes rättegången mot den färdtjänstchaufför i södra Hälsingland som misstänks ha utnyttjat en förståndshandikappad kvinna i samband med att han skjutsat henne i tjänsten. Mannen är åtalad för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning men förnekar att han gjort sig skyldig till något brott.

– Han medger att han har haft sexuell kontakt med målsägaren men han bestrider brott eftersom han menar att man har varit helt överens om denna sexuella kontakt och han gör också gällande att hon inte är i någon beroendeställning, säger mannens försvarare Tord Krokström.

Men det här handlar ju om en förståndshandikappad kvinna?

– Ja, och har inte en förståndshandikappad rätt till sex hon?

Men hon kanske inte är medveten om...

– Det kanske hon inte är, men vi hävdar att så är fallet.

Rättegången bakom stängda dörrar
Under förmiddagen har kvinnan fått ge sin berättelse men vad som sagts har inte allmänheten fått ta del av eftersom rättegången sker bakom stängda dörrar. Men enligt åklagare Peter Helsing så handlar det inte om någon kärleksrelation.

– Jag påstår, och hoppas att jag kan bevisa, att så har inte varit fallet. Målsägaren själv säger att så har inte varit fallet, säger han.

Ertappades på bar gärning
Åklagare Peter Helsing har åtalat mannen för att ha haft sex med kvinnan dels den 9 januari då anhöriga till kvinnan följde efter färdtjänstbussen och ertappade mannen på bar gärning, dels vid ytterligare tillfällen under perioden september till december i fjol.

Eftersom kvinnan är förståndshandikappad och inte kan fatta självständiga beslut och förstå följderna av dem så kan det vara svårt för henne att svara på frågor och berätta allt säger Peter Helsing.

– Hon berättar så gott hon kan utifrån sitt handikapp helt enkelt.

Finns det något som tyder på att kvinnan har mått dåligt efter det som har hänt?

– Det är en svår fråga, hon mår ju dåligt i dag, det gör hon. Och hon mådde inte bra efter det sista tillfället heller men tidigare tid där har vi väldigt sparsamma uppgifter och det är där vittnen kommer att få återge vad de uppfattade av henne, säger Peter Helsing.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista