Foto: Staffan Löwstedt / Scanpix
Söderhamn

"Väldigt tråkigt för patienterna"

2:01 min

Landstingsstyrelsens beslut att inte förlänga avtalet med det privatägda vårdföretaget Mitt Hjärta i Söderhamn väcker känslor. De senaste veckorna har kliniken blivit nedringda av oroliga hjärtsjuka patienter som till varje pris vill ha en tid innan kliniken försvinner.


– Jag tycker att det är väldigt tråkigt för patienterna, det gör jag. Vi som personal vi får väl alltid arbete, och behövs någon annanstans, det kan jag absolut tänka mig. Men just för mottagningen som är så effektiv och tar patienter så pass snabbt som vi gör och har en så organiserad mottagning för just kardiologiska bedömningar, det är tråkigt, säger Lisa Forslund, sjuksköterska på Mitt Hjärtas hjärtklinik i Söderhamn.

Oroliga patienter
I måndags tog alltså landstingsstyrelsen beslutet att inte förlänga avtalet med det privatägda vårdföretaget Mitt Hjärtas hjärtklinik i Söderhamn.  Sedan förslaget om att inte förlänga avtalet blev känt, så har kliniken blivit nedringda av oroliga patienter.

– Ja, jag kan säga att vi är nedringda under telefontiden och vi har patienter som dyker upp obokade till mottagningen och vill prata och vill få tid. Men vi försöker ändå lugna dem och säga att sjukhusen kommer att kunna ta hand om patienterna, det får vi tro på,  säger Lisa Forslund.  

Är patienterna oroliga?

– Ja, de har varit mycket oroliga, säger Lisa Forslund, sjuksköterska.

Avtalet mellan landstinget och det privatägda vårdföretaget slutar gälla vid årsskiftet, därefter ska hjärtpatienterna få hjälp hos primärvården och på sjukhusens öppna mottagningar. Sjuksköterskan Lisa Forslund tror inte att vården kommer att bli sämre. Den stora skillnaden kommer att ligga i att sjukhus med akutmottagning, kommer att ha svårt att vara lika effektiva. Enligt Lisa Forslund så behövs alla aktörer på marknaden och som det fungerat nu så har hjärtpatienter kommit under snabb vård.

Missnöjda patienter
I ett av mottagningsrummen på hjärtkliniken i Söderhamn finns 81-årige Stig, som gör ett av sina rutinbesök. Och Stig är inte alls nöjd med beslutet att inte förlänga avtalet med hans hjärtklinik.

– Det tycker jag är förjäkligt. Jag läste i tidningen i dag att de ska satsa på vindkraft! Är det inte sjukvård som de ska hålla på med?, säger Stig, 81 år, hjärtpatient på hjärtkliniken i Söderhamn.

Linda Åberg
linda.aberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista