1 av 2
Socialdemokraten Åsa Wiklund Lång, ordförande i Barn- och ungdomsnämnden i Gävle kommun. Foto: Joacim Lindwall / Sveriges Radio.
2 av 2
Birgitta Nordlund, grundskolelärare Milboskolan i Gävle. Foto: Evelina Davidsson / Sveriges Radio
Gävle

Flera skolor kan läggas ned

"Skolorna är för små och för ineffektiva"
1:36 min

Lägg ner de små skolorna i Gävle kommun och satsa på större, centrala, grundskolor. Så vill socialdemokraten Åsa Wiklund Lång göra ekonomin bättre och kvaliteten på undervisningen högre.

– De organisationer vi har i dag är för små och för ineffektiva. Vi behöver samla våra resurser på ett bättre sätt. Både personellt för att klara behörighetskraven, men också för att samla kompetenser så att de kommer elever till del på ett tydligare sätt, säger Åsa Wiklund Lång, S.

Gävles niondeklassare visar på sämre resultat än genomsnittet i landet och ungefär en tredjedel av eleverna får inte ens fullständiga betyg. Något som Skolinspektionen slagit ner på. 

Men samtidigt som kommunen måste bättra sig måste man också spara pengar.

– Man behöver inte vara Einstein för at förstå att den ekvationen verkar ju lite konstig, säger grundskolelärare Birgitta Nordlund.

"Löser inte kvaliteten"
Birgitta Nordlund håller med om att något måste göras i skolan. Hon tycker bland annat att vaktmästare, kuratorer och speciallärare måste tillbaka till skolorna. Men hon tror inte att man löser detta genom skolsammanslagningar.

– Visst kan man väl spara en eller annan krona på att slå ihop skolor, men jag tror inte att det löser kvaliteten i Gävle kommuns skolor. Där krävs någonting helt annat, säger Birgitta Nordlund.

Skolnedläggning utreds
Vilka skolor som riskerar att läggas ner, eller slås ihop, vill inte kommunen tala om. Det är något som barn- och ungdomsförvaltningen just nu håller på att se över. 

Däremot skriver kommunen i ett förslag att man vill bygga en ny 7-9-skola, för 175 miljoner kronor, i centrala Gävle. Men exakt var denna skola, för cirka 500 elever, ska ligga, och vilka skolor den ska ersätta, är i nuläget oklart.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sverigesradio.se

Evelina Davidsson
evelina.davidsson@sverigesradio.se 

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".