Det finns 1200 fattiga barn i Gävle enligt Unicef. Foto: Hasse Homberg / Scanpix
Gävle

Barnfattigdom i Fokus

0:53 min

En ny rapport från Unicef visar att det finns 150 000 fattiga barn i Sverige – och jämfört med andra rika länder i världen får de svenska barnen dålig hjälp. Inger Sundblom är chef för försörjningsstödet i Gävle och säger att enligt Unicefs rapport är 1200 barn under 18 år i Gävle berörda.

– Det är ungefär 1200 barn vars föräldrar uppbär försörjningsstöd som är under 18 år i Gävle. Vi kan ju bara ta till oss de här siffrorna och fundera på vad vi kan göra bättre för att förbättra den här statistiken, säger hon.

Tycker du att försörjningsstödet är en bra definition på om ett barn är fattigt?

– Det är ju en del av det hela. Jag skulle vilja vidga begreppet och säga att det är väldigt många som lever i en ekonomisk utsatthet och det kan vara föräldrar som har några hundra kronor över socialbidragsnormen som inte kan få hjälp, det kan vara föräldrar som har skuldsanering eller att det är föräldrar som har höga skulder och att skulderna prioriteras och att barnen inte får sina behov tillgodosedda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista