Foto: Robert Granström/Scanpix
ishockey

Brynäs får 800 000 för Niklas Svedberg

1:35 min

NHL-laget Boston Bruins har nu kontrakterat Brynäs guldmålvakt Niklas Svedberg. Övergången innebär att Brynäs kommer att få omkring 800 000 svenska kronor.

– Pengarna som vi får från NHL är generellt en låg summa för det är oftast våra bästa spelare som går till NHL och de ska ersättas på ett eller annat vis, säger Brynäs sportchef Michael Sundlöv.

Affären innebär att Brynäs och Svedbergs tidigare klubb Modo får dela på 225.000 dollar. Gävlelaget kommer alltså att inkassera omkring 800.000 svenska kronor.

Stor sportslig förlust

Den summan kan tyckas vara ett rejält tillskott i kassan men för en mästarklubb som omsätter tiotals miljoner kronor varje säsong så är den sportsliga förlusten av en bra målvakt större.

Vem som ska ersätta Svedberg är ännu inte helt klart men det mesta talar för att klubbens egna junior Oskar Dansk tar klivit in i A-laget.

– Vi har inte gjort ett avtal ännu men vi hoppas att vi kan få det i hamn, säger Michael Sundlöv.

Men trots det oönskade sportsliga läget så gläds mästarklubben med alla sina spelare som får chansen i världens bästa hockeyliga.

– Vi är stolta och glada över att de är och har varit i Brynäs och är så pass bra att de får chansen i NHL, säger Michael Sundlöv.

Dröm i uppfyllelse

Niklas Svedberg var kontrakterad för Brynäs över ytterligare en säsong men det bryts alltså i förtid.

Och för odraftade Niklas Svedberg själv är NHL-kontraktet en dröm som går i uppfyllelse, och han är beredd på att jobba hårt för att nå hela vägen fram.

– Jag är medveten om att det kan krävas att man går via farmarligan och det är jag mentalt förberedd på, säger Niklas Svedberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista