Foto: Roger Nilsson/Nyhetswebben.se
valbo

Villkorlig dom för dödsolycka

Den långtradarchaufför som i slutet av april orsakade en bussreparatörs död efter att ha kört in i en stillastående servicebil på Riksväg 80 dömdes i dag till villkorlig dom för vållande till annans död.

Det var på morgonen den 27 april som en buss på linje 41 från Sandviken till Gävle blivit stående på Riksväg 80 med kokande kylare öster om Valbo Köpcentrum.

Passagerarna hade plockats upp av en annan buss och en bussreparatör i 60-årsåldern från Nobina hade kommit på plats för att åtgärda felet.

Servicebilen stod strax bakom bussen, trafikredaktionen hade varnat i radio och reparationen var precis klar när olyckan ändå plötsligt skedde.

En långtradare från Västerås körde in i servicebilen, och reparatören som just då stod intill den omkom.

Av utredningen framgår att långtradarchauffören under någon sekund före olyckan tryckt ned två knappar på sin GPS och när han tittade upp igen allt för sent noterat hindret i vägen.

Han hann vare sig bromsa eller väja före krocken utan kunde bara maktlös se servicebilen snurra upp i luften.

Chauffören åtalades och tingsrätten dömer honom alltså nu till villkorlig dom och dagsböter på totalt 5.000 kronor för vållande till annans död.

Han ska också betala 25.000 kronor i skadestånd till bussreparatörens anhöriga. Däremot ogillas åtalspunkten vårdslöshet i trafik.

Enligt tingsrätten står det klart att chauffören inte hade tillräcklig uppsikt framåt, men att han trots grejandet med GPS:en inte gjort sig skyldig till något medvetet risktagande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista