1 av 2
Matkreatören Peter Ågren, tävlingsledare för Gästriketapas. Foto: Evelina Davidsson / Sveriges Radio
2 av 2
Pär Johansson, krögare. Foto: Christian Höijer / Sveriges Radio
Gävleborg

Lokal mat ska bli lyxigare

1:34 min

Från och med i dag och fram till slutet av augusti ska det tävlas i mat i Gävleborg. Både Gästrikland och Hälsingland satsar för att få med ett bidrag till den riksomfattande tävlingen Matverk 2013. Det på initiativ från Jordbruksverket som vill lyfta fram Sverige som ett nytt matland.

– Det här är ju världens bästa mattävling, för nu ska vi plocka fram lyxen i Gästrikland. Vi har ju fantastiska producenter och bra kockar här och kan vi få dem att samarbeta har vi redan nått målet, säger matkreatören och tävlingsledaren Peter Ågren.

Gästriklands yrkeskockar, restaurangelever, amatörkockar och matproducenter ska nu slå sina kloka huvuden ihop. Tävlingsuppdraget är att producera den bästa Gästrike-tapasen.

"Gästrikesmaker - det bästa vi har"
Peter Ågren hoppas att tävlingen ska få konsumenter att ändra inställning till mat och att den lokala maten blir det man väljer att lägga pengarna på.

– Och sen kan det bli en exportvara, så att gästrikesmak kan säljas till våra trevliga turister som holländare, tyskar, japaner och kineser. Vi ska inte längre bjuda på någon medelhavsbuffé, utan nu stoppar vi fram det bästa vi har och det är gästrikesmaker, säger Peter Ågren.

Lika bra som i Paris
I Hälsingland har motsvarande tävling just dragit igång. Krögaren och matambassadören Pär Johansson hoppas nu att matproducenterna i länet ska förstå hur duktiga de faktiskt är.

– Jag vet ju osttillverkare i landskapet som nästan viskar till mig att "jag gjorde en ost här, men den är nog inge bra". Jag som har jobbat i Paris, på en av de bästa krogarna där, och hållit i deras ostar vet ju att det är ju samma sak, säger Pär Johansson.

Två olika jurygrupper kommer i höst utse Gästriklands och Hälsinglands bidrag till Matverk 2013 . Målet är att hitta produkter som ska kunna säljas. Vinnarna möts sedan i en riksfinal i Nyköping i januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista