Ulla-Marie Nilsson, folkhälsosamordnare på Ovanåkers kommun. Foto: Emil Lundberg/Sveriges Radio
ovanåker

Elever skriver tobaksfritt kontrakt

1:41 min

Ovanåkers kommun gör en satsning för att få högstadieelever att sluta röka och snusa med hjälp av en nationell kampanj som heter Tobaksfri Duo. Kampanjen går ut på att eleverna tillsammans med en tobaksfri vuxen skriver kontrakt om att inte använda tobak under högstadietiden.

– Alla elever som skriver på kontraktet får ett förmånskort kopplat till olika rabatter i butiker, föreningar och så vidare, säger Ulla-Marie Nilsson som är folkhälsosamordnare på Ovanåkers kommun.

Kampanjen Tobaksfri Duo startades redan 1993 i Västerbotten och kom till Gävleborg för två år sedan då Gävle och Hudiksvall gick med. Nu har alltså även Ovanåker anslutit sig.

Enligt Ulla-Marie Nilsson är Ovanåker ingen problemkommun när det gäller tobak bland ungdomar, men hon är ändå glad att det tas på allvar.

– Jag är glad att jobba i en kommun där man satsar mycket på förebyggande arbete inom många områden. 

I andra kommuner där kampanjen har testats har man tagit fram olika tobaksfria kändisar som förebilder för ungdomarna.

Det är något som man även valt att satsa på i Ovanåkers kommun genom bandyspelaren Simon Jansson.

– När man går i sexan så tror jag att förebilder spelar ganska stor roll. Jag tror att barn i den åldern kopierar ganska mycket, säger Ulla-Marie Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista