1 av 2
Foto: Mikael Fritzon / Scanpix
2 av 2
Catharina Elmsäter-Svärd, (M). Foto: Eva Rehnström / Sveriges Radio.
gävleborg

Kräver investeringar i järnvägsnätet

1:05 min

Järnvägen i Mellansverige är kraftigt eftersatt, och nu kräver 23 kommuner i Gävleborg, Dalarna, Västmanland och Närke i Intresseföreningen Bergslaget att staten investerar i järnvägsnätet. 
– Det är på gång, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd, som i onsdags besökte Dalarna.

I ett gemensamt upprop skriver kommunerna att de åtgärder som planerats från regeringen är otillräckliga, uppger P4 Dalarna.

Föreningens ordförande är Socialdemokraten Inga-Britt Kronnäs, och hon menar att många resenärer väljer bort tåget på grund av alla förseningar och störningar.

– Jag tycker det är åt helsike, här jobbar vi med miljöproblematiken i stort och sedan, därför att det finns för lite spår, så klarar vi inte av att låta alla åka tåg som vill det.

Vad får det för konsekvenser?

– Det det blir ju mer bilar på vägarna, säger Inga-Britt Kronnäs.

Närmare 300 miljoner kronor vill intresseföreningen se att regeringen avsätter till att rusta upp järnvägen i Bergslagen, bland annat för att göra fler mötesplatser för tågen på spåren, och reparationer av spåren.

Görs inte det riskerar inte bara bilåkandet att öka. Godstrafiken på järnvägen kommer bli stillastående, menar Inga Britt Kronnäs.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd (M) är lovar förbättringar redan till hösten.

– Här i Bergslagen där vi har flera gruvor på gång, men också andra företag inte minst ABB med sina stora transformatorer som också är ute på järnvägen. Där pågår nu ett arbete tillsammans med Trafikverket som ska vara färdigt till sommaren så att vi hittar en bra lösning, säger Catharina Elmsäter Svärd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista