hudiksvall

Hundratal anmälningar om falska barnbarn

1:36 min

Polisen i Hudiksvall tar emot allt fler anmälningar om hur äldre lurats på pengar och andra värdesaker efter att ha blivit uppringda av falska barnbarn. Två män från Stockholmsområdet har häktats.

Det är en 46-åring och en 44-åring som har häktats misstänkta för bedrägerierna, och utredarna i Hudiksvall har samlat in en mängd anmälningar från hela Sverige som kan ha med männen att göra.

– Det är cirka hundratalet ärenden i dag som utreds, säger Leif Berglund vid Hudiksvallspolisen.

Samma mönster

Det är polisens samordningsgrupp för åldringsbrott i Västra Götaland som hjälper utredarna i Hudiksvall att runt om i landet leta fram polisanmälningar som stämmer överens med de två misstänkta bedragarnas sätt att arbeta. Och mönstret är alltid detsamma.

– De ringer upp äldre människor och utger sig för att vara barnbarn. De har fått nys om en bilaffär som de vill genomföra och vill låna pengar av släktingarna, säger Leif Berglund.

Och de äldre låter sig luras?

– Inte alla. Det är många som har förstått att det inte är deras barnbarn och har dragit öronen åt sig, men tyvärr är det ett antal som har trott på den här berättelsen.

Falsk bilhandlare

De har alltså snällt lämnat över både kontanter och smycken till den falska bilhandlare som efter telefonsamtalet snabbt dykt upp hemma hos bedrägerioffret.

Riktigt lågt säger polisen som nu hoppas att alla anmälningar ska räcka för att åtala de båda gripna och misstänkta männen.

– I de här aktuella ärendena känner vi att vi ligger rätt när det gäller de här misstänkta personerna, säger Leif Berglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista