1 av 3
Karla Flamenco har hittat en 9.000 år gammal pil. Foto: Linda Åberg/Sveriges Radio
2 av 3
Foto: Linda Åberg/Sveriges Radio
3 av 3
Michel Guinard är arkeolog och grävledare. Foto: Linda Åberg/Sveriges Radio
Ockelbo

Utgrävning av Stenåldern avslutas

1:38 min

I dag avslutas den arkeologiska utgrävning som pågått alldeles intill väg 272 strax söder om Ockelbo. På en liten yta har ett 20-tal personer hittat fynd från Stenåldern. Karla Flamenco från Vasaskolan i Gävle har bland annat hittat en stor pil med över 9.000 år på nacken.

– Det var roligt för jag hittade en rätt så stor pil. Det har varit lätt för det har bara varit att gräva och leta efter stenar som varit spetsiga och som tyder på att människor har bearbetat den, säger Karla Flamenco, gymnasieelev från Vasaskolan med arkeologi som tillval.

Tillfällig boplats
Platsen för utgrävningen upptäcktes genom ett tips från två personer som rekar runt på frivillig basis. Efter en dryg veckas arbete, så kan arkeologerna konstatera att platsen var en tillfällig boplats, där människorna antagligen inte stannade längre än ett par dagar.

Det står också klart att utgrävningen som i dag ligger mitt i en skog, var en havsvik för 9.500 år sedan. Några revolutionära fynd har inte gjorts men däremot så återstår en hel del frågor.

– Det vi inte har hittat är spår efter den här speciella teknologin som vi anar att de här människorna använde, det har vi inte hittat, säger Michel Guinard, arkeolog och grävledare.  

Framtidens fynd
Några spår efter den teknik som människorna använde då de tillverkade sina verktyg har inte hittats. Tekniken är en viktig del i kartläggning av människorna, eftersom man då kan konstatera om de kom från Ryssland i öst eller Tyskland i söder.

Gymnasieeleven Karla Flamenco har lärt sig mycket av det praktiska arbetet. Och på frågan vad hon tror att vi människor i dag kommer efterlämna svara hon utan att tveka.

– Burkar, som är det vanligaste som vi slänger, säger Karla Flamenco.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista