Pengarna återvänder nu till SKL. Foto: Sveriges Radio
Bollnäs

Kommunen skickar tillbaka en halv miljon

1:29 min

Bollnäs kommun skickar tillbaka en halv miljon kronor till SKL, Sveriges kommuner och landsting, pengar som skulle användas i ett projekt för att fortsätta utveckla jämställdheten i kommunens alla förvaltningar.

Tidigare har Socialförvaltningen drivit en stor jämställdhetsutbildning. Efter många turer så blev förvaltningen beviljad ytterligare medel för att fortsätta arbetet men SKL ändrade förutsättningarna och ville att hela kommunen skulle omfattas. Ett arbete som aldrig kom igång trots att kommunen haft en halv miljon att förfoga över i ett halvår.

– Jag tycker det är jättesynd, säger Erika Engberg.

– För 500 000 hade vi kunnat anställa en person till att göra det här jobbet och samordna det hela men man har valt en annan väg och så är det.

Vad beror det på att man inte kommer igång?

– Det kan inte jag svara på utan det måste tjänstemännen svara på.

En kritisk anställd säger till P4 Gävleborg att jämställdhetsfrågor tydligen inte är tillräckligt viktiga i kommunen för att komma igång med projektet och att det är pinsamt att skicka tillbaka pengarna. Något som socialnämndens ordförande Erika Engberg bara kan hålla med om.

– Ja, jag kan inte göra någon annan tolkning.

Vad säger du själv om att det här inte kom igång?

– Det är ju en besvikelse, det är det. Jag hade höga förhoppningar om att vi skulle komma en bit på vägen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista