Glenn Östh är mannen med koll på den svenska OS-truppen. Foto: Emil Lundberg / Sveriges Radio
OS i London 2012

OS närmar sig med stormsteg

1:39 min

Förberedelserna inför OS är i full gång och även om länet bara kommer att ha en idrottare på plats, bordtennisspelaren Jens Lundqvist, så finns det goda chanser till en medalj till länet. Det säger Glenn Östh, sportchef i Sveriges olympiska kommité och uppväxt i Söderhamn.– Jens får spela en avgörande roll. Jag tycker att han är Sveriges bästa pingisspelare för stunden och jag tror och hoppas att Jens gör ett fantastiskt OS och han kan få spela som nummer ett i laget, därför att han är vår bästa spelare nu.

OS i London är dom 30:e sommarspelen sedan starten i Aten 1896 och Sveriges Olympiska kommité hoppas i år skicka en trupp på omkring 140 aktiva.

Sverige tog 64 medaljer 1912
Bäst gick det för 100 år sedan, under OS i Sverige och Stockholm 1912 då vi sammanlagt tog 64 medaljer. Sådana mängder kan vi inte räkna med nuförtiden men Glenn Östh tror ändå på en bättre medaljsskörd än senast i Peking då det blev 5 medaljer.

– I vårt interna tips har jag tippat nio medaljer till Sverige. Någonstans realistiskt ligger vi mellan sju och tio och för att vi ska vara nöjda så ska vi ligga där någonstans. Vi ska sätta upp en konkret målsättning lite närmare OS när vi har hela truppen intakt och vet skadeläget, säger han.

Gör sitt åttonde OS
Tillsammans med Jens Lundqvist är det alltså Glenn östh som representar Gävleborg i OS. Glenn var tidigare svensk förbundskapten i bordtennis, och gör i London sitt åttonde olympiska spel på plats. Därmed vet han vad publiken kan vänta sig under de två veckor i slutet av juli och början av augusti som OS går av stapeln.

– Det blir en idrottskarneval, en idrottsfestival, som inte bara är på de olympiska arenorna. Hela världens blickar vänds mot London, aktiva har förberett sig ett helt liv och absolut de senaste fyra åren för att göra topprestationer. Har man en biljett och kommer in på arenor så kommer man att få se något fantastiskt där, säger Glenn Östh. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista