Karl-Erik Jonsson är ordförande i Gästrike Hälsinge Golfdistriktsförbund. Foto: Linda Åberg / Sveriges Radio
Golf

Golfmedlemmar flyr klubbarna

1:48 min

Från 80-talet och fram till mitten av 2000-talet så upplevde golfsporten ett rejält uppsving. Men nu har den trenden vänt enligt statistik från Svenska golfförbundet. Och I Gävleborgs län så ser det i stort sett likadant ut som i resten av landet.

– Det är en svag minskning, det har vi sett de senaste åren. Det är ungefär en procents minskning under de här åren och det är klart att den trenden måste vi försöka att vända, säger Karl-Erik Jonsson är ordförande i Gästrike Hälsinge Golfdistriktsförbund.

Några tappar
I Gästrike Hälsinge Golfdistriktsförbund finns det 17 klubbar. Omkring en tredjedel av golfklubbarna i distriktet har känt av ett medlemstapp. Men variationerna klubbarna emellan är stort. Två klubbar som upplevt medlemsflykt är Ljusdals och Hofors golfklubb. Ljusdal har tappat omkring 300 medlemmar, i Hofors är siffran något mer sett över en tioårsperiod. De klubbar som P4 Gävleborg talat med tror att orsaker som tid, ekonomiska läget, sporttrender är faktorer som påverkar tappet. Men klubbarna pekar även på problemet att få unga att stanna inom sporten.

– I en del av klubbarna så handlar det om utflyttning helt enkelt. En del av ungdomarna åker kanske iväg för studier och återvänder inte, säger Karl-Erik Jonsson.

Gävle mot strömmen
På Gävle Golfklubb är man väl medveten om att sporten är inne i en formsvacka. Gävleklubben har själv klarat sig undan medlemsflykten.

– Vi är en klubb som ligger väldigt centralt i Gävle. Vi har 45 golfhål. Dessutom så finns det inte sån stor konkurrens runt om distriktet. Vill man spela golf i Gävle så är vi det naturliga valet, säger Peter Stenberg klubbchef för Gävle Golfklubb.

Gävleklubben har ett unikt upptagningsområde om man jämför med distriktets andra klubbar. Både Karl Erik Jonsson, ordförande i Gästrike Hälsinge Golfdistriktsförbund och Peter Stenberg tror dock att fler kommer att hitta eller återvända till sporten.

– Jag som hållit på med golf i flera år har varit med om tre stora golfbommar så vi som jobbar med det här går och väntar och hoppas på den fjärde nu, säger Peter Stenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista