Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Varg

"Vargskadorna behöver minska"

1:52 min

För första gången har Sverige en förvaltningsplan för den svenska vargstammen. Planen, som har arbetats fram av Naturvårdsverket, utgår från två mål: en livskraftig vargstam med gynnsam bevarandestatus, samt en politik som underlättar för en god samexistens mellan människor och vargar.

"Synen på varg är mycket polariserad. Att minska polariseringen är en av de stora utmaningarna som vi står inför", säger Ruona Burman på verket i ett pressmeddelande.

Verket betonar att inaveln bland vargarna måste minskas, samt att stammen inte får bli för liten om den ska överleva på sikt. De skador som vargarna orsakar på tamdjur och jakthundar behöver minskas.

Verket påpekar också att planen inte är detaljerad på alla punkter. Det innebär att den kan komma att justeras i framtiden.

Förvaltningsplanen är ett krav från EU-kommissionen som tidigare kritiserat Sverige för att en sådan saknas.

I planen, som blev offentlig på fredagen, saknas dock detaljerade mål. Det framgår inte exakt vad som menas med en genetiskt frisk vargstam. Inte heller finns några konkreta tal för hur stor vargstammen bör vara. Men verket menar att detta inte heller varit avsikten i nuläget.

– Vi kan inte föregripa politikernas slutliga ställningstaganden. Det här en första plattform för det fortsatta arbetet. Den får fyllas på efterhand. Men så småningom blir det en slutlig plan, säger Ruona Burman.

Inom en månad kan läget delvis klarna. Då lägger verket fram en sårbarhetsanalys för vargstammen och den kommer att ge en indikation på hur många vargar som behövs i landet för att artens framtid ska anses säker.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista