Oppositionspolitikern Måns Montell är kritisk till kommunens avtal med Brynäs Arenabolag. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio
Gävle

Kommunens arenaavtal får kritik

0:33 min

Kalkylerna är luddiga, kommunens förtjänst tveksam och tillgången på isytor minskar. Den moderata oppositionen i Gävle riktar nu kritik mot att kommunen släpper sitt tidigare krav på att Brynäs Arenabolag AB ska bygga en C-hall vid Läkerol Arena.

Måns Montell, moderat ersättare i kommunstyrelsen, säger att det är oklart om det nya avtalet mellan Gävle kommun och Arenabolaget verkligen gynnar kommunen.

- Det är omöjligt att avgöra vad avtalet innebär när det gäller kommunens kostnader och intäkter. Det enda vi vet är att kommunen får sänkt hallhyra, säger han.

Brynäs slipper bygga C-hall

Det var efter fyra års förhandlingar som Brynäs Arenabolag och Gävle kommun i veckan kom överens om att kommunen river upp sitt tidigare krav på att Brynäs för 15 miljoner kronor ska bygga en C-hall i anslutning till Läkerol arena. Enligt det nya avtalet slipper Brynäs den utgiften, under förutsättning att bolaget sänker kommunens hyreskostnader i Arenan med en halv miljon kronor per år.

Utomhusrink byggs in

Den uteblivna C-hallen ska enligt det nya avtalet kompenseras av att kommunen med stöd av Arenabolaget låter bygga in utomhusrinken Brynäsvallen i stadsdelen Brynäs i Gävle. Även detta är tveksamt, menar Måns Montell.

- I praktiken minskar det hockeyungdomens tillgång på isytor. I stället för två hockeyplaner får vi bara en, konstaterar han.

Istiden ökar

Det socialdemokratiska kommunalrådet Per Johansson tillstår att det nya avtalet både innehåller för och nackdelar. Men fördelarna överväger säger han:

- Det viktigaste är att kommunen minskar sina hyreskostnader med en halv miljon per år. Det samtidigt som vi får vi en ny inomhushall för hockey, säger han.

Till skillnad från moderaterna tycker Per Johansson inte heller att avtalet på något väsentligt sätt försämrar villkoren för hockey-ungdomen.

- När vi bygger in Brynäshallen ökar den tillgängliga istiden. En inbyggd hall är oberoende av väder och vind så det blir bara en positiv effekt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista