1 av 2
Midsommarfirandet på Hembygdsgården i Ockelbo är inställt. Foto: Linda Åberg/Sveriges Radio
2 av 2
Lena Hammarlund, Ockelbo Hembygdsförening. Foto: Linda Åberg/Sveriges Radio
ockelbo

Inget midsommarfirande för Ockelboborna

"Här har de haft midsommarfirande sen 40-talet"
1:24 min

Midsommar i Ockelbo har firats på Hembygdsgården sedan 40-talet och lockat omkring 2000 personer från orten med omnejd. Men i år så är evenemanget inställt. Orsaken är att det finns för få människor som vill engagera sig i det ideella arbete som krävs.

– Ja, det är väldigt tråkigt måsta jag säga. Här har de haft midsommarfirande sedan 1940-talet. Det hör väl till att en sådan stort ort som Ockelbo har midsommarfirande, säger Lena Hammarlund från Ockelbo Hembygdsförening.

Traditionen bryts
I lite mer än 30 år har Folkdanslaget i samarbete med Hembygdgården ordnat så att midsommartraditionerna hållits vid liv på Pålsgården och det har dom gjort ända fram tills i år. Redan i mars meddelade Folkdanslaget att deras förening lägger ner sin verksamhet. Sedan dess har hembygdsföreningen försökt att få tag i en ny medarrangör. Men än så länge har ingen förening nappat på att tjäna extrapengar på fikaförsäljning, musik och dans och lövning av majstång.

Öppet brev
Då beslutet togs att ställa in midsommartraditionen valde Hembygdsgårdensordförande Sölve Malm att gå ut med detta i ett öppet brev till kommunens invånare i annonsbladet Ockelbo Nytt. Och reaktionerna har varit många. Hör Lena Hammarlund igen.

– Folk tycker att det var bra skrivet av Sölve malm. Och folk fick dåligt samvete. Det är väl svårt för folk att få ihop det för många, säger Lena Hammarlund.

Enligt Lena Hammarlund så finns det fortfarande en chans att rädda midsommarfirandet med då krävs det att ideella krafter sluter upp. Annars får Ockelboborna ordna med firandet själva.

– Ja, hemma i sin egen trädgård kanske, säger Lena Hammarlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".