Sven-Erik Lindestam (S), kommunalråd. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
söderhamn

Rivningshot mot Stenbacken

1:21 min

Boendet Stenbacken i Söderhamn hotas av rivning efter en utredning av kommuns kultur- och samhällsutvecklingsförvaltning.

Det skulle innebära att 13 anställda vid Stenbackens boende och arbetskooperativ blir arbetslösa och ett hundratal hyresgäster utan bostäder.

Ärendet hanteras av kommunstyrelsen i höst men redan i dag säger kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S) att han vill se en annan lösning.

– Ett alternativ som inte är utrett än kan vara att vi överlåter Stenbacken till föreningen, alternativt företaget, för någon symbolisk peng, säger Sven-Erik Lindestam.

Drogfritt boende
Stenbackens boende och arbetskooperativ startade 2005 för att erbjuda ett boende för personer som har svårt att få ett hyreskontrakt.

Det kan exempelvis handla om att de haft trasslig ekonomi eller missbruksproblem.

För att få bo på Stenbackens kooperativ måste det finnas en vilja hos hyresgästen att förändra sitt liv och det är absolut drogfritt som gäller.

Rivning föreslås
Hyreshusen är gamla och slitna och enligt den utredning som nyligen gjorts föreslås en rivning och att området görs om till en parkmiljö.

Men det finns flera faktorer som talar emot en rivning tycker Sven-Erik Lindestam.

– Den viktigaste är att det bor 100 människor där, den andra att det byggts upp en bra, fungerande verksamhet som också är sysselsättning för tiotalet personer i dag, och det tredje är att jag tror att Stenbacken har en god utvecklingspotential.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista