Den borgerliga Alliansen består av Lili André (KD), Per-Åke Fredriksson (FP), Roland Ericsson (C) och Inger Källgren Sawela (M). Foto: Joacim Lindwall/Sveriges Radio
gävle

"Lägg ner Gävle Konstcentrum"

1:48 min

Satsa på idrottsplatser och symfoniorkestern och lägg istället ner Gävle Konstcentrum. Det föreslår den borgerliga alliansen som i dag presenterade sina ekonomiska ramar för de närmaste fyra åren.

– Mot bakgrund av att Konstcentrum gör en del saker som redan görs på andra håll i form av utställningar och liknande skulle man inte behöva ha kvar det i den formen det har i dag, säger Per-Åke Fredriksson som är oppositionsråd för Folkpartiet.

Runt fem miljoner kronor per år kostar Gävle Konstcentrum för kommunen i driftsbidrag.

För dessa pengar skulle kommunen kunna rädda kvar idrottsplatserna i Forsbacka och Hedesunda och dessutom ge mer pengar till symfoniorkestern, enligt Per-Åke Fredriksson.

En annan fråga som den borgerliga alliansen lyfte fram när de i dag presenterade sina mål och ekonomiska ramar för 2013 till 2016 var att det byggs för lite i Gävle.

– Vi behöver små bostäder för våra ungdomar och senior- och trygghetsboende för äldre, säger oppositionsrådet Lili André (KD).

De fyra borgerliga partierna vill dessutom återinföra en stadsarkitekt i kommunen och satsa en miljon kronor på att motverka svartbyggen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista