1 av 2
Konditorn Helena Lindström bakar tårta till Nationaldagen. Foto Magnus Hansson/Sveriges Radio
2 av 2
Odd Westby är informationschef i Sandvikens kommun. Foto Magnus Hansson/Sveriges Radio
gävleborg

Nationaldagen firas i länet

1:48 min

Runt om i länet firas i dag nationaldagen med bland annat konserter, parader och aktiviteter för både vuxna och barn. I Sandviken till exempel satsas det stort på den här dagen.

– Det kommer bli ett enormt firande med ett långt härligt musikprogram i Stadsparken. Med allt ifrån kulturskolan till musikaliska äventyr med en mängd musiker från Sandviken, säger Sandvikens informationschef Odd Westby entusiastiskt.

Han berättar även att kommunen kommer bjuda på tårta eftersom Sandviken firar 150 år.

– Inför att vi skulle fira 150 år frågade vi medborgarna vad de önskade. En sak som återkom var att man ville ha gratis fika och tårtor i massor och det kommer det bli under Nationaldagen, berättar Odd Westby.

Firas i hela länet

Men det är så klart inte bara i Sandviken som Nationaldagen firas. Det finns något att hitta på i alla länets kommuner.

I Söderhamn tillexempel bjuds det på musik och framträdanden av Söderhamns musikkår, Söderhamns kulturskola och Staffanskören. I Hudiksvall blir det bland annat musik och dans på Möljen. I Gävle är det Boulognerskogen som gäller. Där blir det en massa uppträdanden och aktiviteter under hela dagen, både för barn och vuxna.

Många tårtor att baka

I Sandviken är det konditorn Helena Lindström som ser till att invånarna där kommer kunna äta tårta idag. När jag besöker henne ligger en lång rad med prinsessbakelser på bakbordet, men de jag ser är bara en bråkdel av alla som ska bakas.

– 1500 ska det bli totalt, det här är 54, berättar Helena Lindström och pekar på sina skapelser på bordet framför oss.

--Vi har en uppförsbacke framför oss, säger hon och skrattar samtidigt som hon konstaterar att de kommer hinna med att baka alla tårtor till dagens firande.

Vi svenskar har väl inte varit jättabra på att fira nationaldagen, men det är påväg att förändras enligt informationschefen Odd Westby. Åtminstone i Sandviken.

– Det växer. År för år kommer det fler och fler människor och upplever den här familjefesten som det blivit, konstaterar Odd Westby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista