1 av 4
Elvira Smedberg, Andrea Håkansson och Linda Stålberg, studenter på Vasaskolan i Gävle. Foto: Joacim Lindwall / Sveriges Radio
2 av 4
Martin Rigvall och Alan Kaya, studenter på Vasaskolan. Foto: Joacim Lindwall / Sveriges Radio
3 av 4
Hans Hultin, rektor Vasaskolan i Gävle. Foto: Joacim Lindwall / Sveriges Radio
4 av 4
Chalotte Humling, chef för Arbetsförmedlingen i Gävle. Foto: Joacim Lindwall / Sveriges Radio
Gävle

Nu hoppas de på jobb

1:49 min

Nu börjar studenterna sparkas ut från länets gymnasieskolor. Först ut är skolorna i Gävle och Ljusdal. Samtidigt förbereder sig Arbetsförmedlingen för anstormning av arbetssökande.

– Det är lika speciellt varje gång jag får tillfälle att sparka ut en studentgrupp. Det är en väldigt speciell känsla och jag försöker förmedla det också. Jag vill att de ska ta med sig det speciella som är runt det här då - att gå från ett skede i livet till något annat, säger Hans Hultin, rektor på Vasaskolan i Gävle.

– Till hösten blir det förhoppningsvis något jobb. Jag tror standard i min klass är arbetslös, säger Martin Rigvall som som har gått samhällsvetarprogrammet.

Arbetsförmedlingen laddar
Tyvärr stämmer inte alltid studentvisans förhoppningsfulla budskap om att "den ljusnande framtiden är vår". Ett kvarter ifrån Vasaskolans lövade skolgård, där man förbereder sig för fest, ligger Arbetsförmedlingen där man också förbereder sig.

– Ja, just på arbetsförmedlingen kommer det vara förberett för att vi kommer att få många besökare nästa vecka. Det är ju en av våra veckor med högst antal besökare, säger Chalotte Humling, chef för Arbetsförmedlingen i Gävle.

Fest i fokus
Charlotte Humling säger också att det finns sommarjobb, men att man ska utnyttja sina kontakter för att få tag på dem. Till hösten är det sedan fortsatta studier som gäller, om Chalotte Humling får råda.

– Det är viktigt att tänka att det inte bara är högskola, utan yrkeshögskola kan mycket väl vara ett alternativ, säger Charlotte Humling.

Men på Vasaskolan förbereder sig Martin Rigvall, Alan Kaya, Elvira Smedberg, Andrea Håkansson och Linda Stålberg inför kvällen. Den närmsta tiden är det fokus på fest och inte fortsatta studier.

Fotnot: Den här veckan går studenterna i Gävle och Ljusdal ut. Nästa vecka är det studenterna i Hälsingland och Sandviken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista