Segersta skola. Foto: Agneta Sundberg / Sveriges Radio
Bollnäs

Byskolor läggs ner

1:39 min

Byskolorna i Segersta, Västansjö och Söräng ska inte längre drivas i kommunal regi. Det bestämde kommunstyrelsen i Bollnäs idag.

Det var stor politisk enighet vid dagens beslut där sju partier ställde sig bakom beslutet att lägga ner byskolorna.

Men Segerstaborna är inte nöjda med politikernas beslut.

– Vi anser ju att beslutet är fel eftersom man hela tiden ändrar anledningen till det. Först var det kunskapsnivån, sen var det lokalkostnaderna och de argumenten föll. Nu är det lärarlegitimationen som eventuellt träder i kraft 2015. Men numera pratar ju många om 2017 i stället och då kommer det ju finnas nyutexaminerade lärare i den här nya lärarutbildningen som har då en mer klassisk bred kompetens för låg- och mellanstadielärare, säger Tove Larsson.

Stor vånda bakom beslut
Trots att det saknades kostnadskalkyl och en konsekvensanalys fattade kommunstyrelsen beslut om framtidens skola i Bollnäs idag.

Det enda parti som helt yrkade avlag var Sverigedemokraterna. Vänsterpartiet ville i sin tur lägga ned ytterligare en skola och säga nej till friskoleetableringar.

Trots att de flesta partierna ställt sig bakom och enats var det stor vånda hos politikerna när beslutet skulle tas.

Flera var upp i talarstolen och sa att de helst inte ville lägga ned någon skola, men att de fått kompromissa och att de nu hoppas på en friskoleetablering på de berörda orterna.

Vill behålla kommunal skola
Men i Segersta vill man att skolan ska vara kommunal, säger Tove Larsson som hoppas att politikerna ändrar sig när det är dags för kommunfullmäktige att ta det slutgiltiga beslutet 20 juni.

– Jag tror inte att det är kört även efter den 20:e juni. När de här kostnaderna kommer upp på bordet tror jag att man kommer se mer hur det kommer att slå, säger Tove Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista