1 av 4
Malin Eriksson, vd för Wij Trädgårdar i Ockelbo, ser fram emot nya midsommartraditioner. Foto: Tomas Groop / Sveriges Radio
2 av 4
På Wij Trädgårdar står mycket i full blom i väntan på midsommarfirandet. Foto: Tomas Groop / Sveriges Radio
3 av 4
Förberedelserna inför midsommarfirandet är redan i full gång. Foto: Tomas Groop / Sveriges Radio
4 av 4
Ackvi Hedblom, Ockelbobo. Foto: Tomas Groop / Sveriges Radio
Ockelbo

Firandet är räddat

1:36 min

Midsommarfirandet i Ockelbo är räddat. Sedan de ideella föreningarna misslyckats med att samlas till traditionsenligt firande på hembygdsgården Pålsgården, träder nu Wij trädgårdar fram som en räddare i nöden.

– Vi har beslutat att vi gärna tar över det här firandet nu när vi har den här anläggningen som passar ypperligt för sommarevenemang, säger Malin Eriksson, VD på Wij trädgårdar.

Wij Trädgårdar räddar midsommaren i Ockelbo alltså?

– Ja, så kan man ju säga. Men det gör vi ju tillsammans med många krafter i föreningslivet som vill att det ska vara ett traditionellt midsommarfirande i Ockelbo.

Skönt att det ändå ordnade sig till slut, säger många Ockelbobor som hade börjat sörja att den sedan 40-talet inrotade traditionen nu måste brytas.

Wij trädgårdar tar nu över, är det en lösning som du kan acceptera?

– Det kan jag acceptera. Det kan jag tro blir lika trevligt. Det är ju en samlingsplats i Ockelbo, så det passar bra, säger Ockelbobon Ackvi Hedblom.

Med viss reservation får hon medhåll också av Lena Hammarlund, styrelseledadamot i Hembygdsföreningen i Ockelbo.

– Ja, det blir väl jättebra det där. Det är väl jättetrevligt och jättebra att det blev så. Men får jag säga personligen så tycker jag att ett midsommarfirande ska vara på hembygdsgården, det är ju traditionsenligt, säger Lena Hammarlund.

Nya traditioner att vänta
Men tiderna förändras och Ockelboborna får bereda sig på förnyelse, till och med av midsommartraditionerna, säger Malin Eriksson.

– Självklart ska det vara traditionen med stången och midsommardansen och musik och spelmän. Men sen tror jag också att det finns utrymme för en hel del nya inslag.

Vad kan Wij Trädgårdar bjuda på?

– Framför allt en fantastisk plats för ett sånt sommarevenemang, men sen får den som kommer hit se, säger Malin Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista